25/1/10

Μέρα νύχτα, μέρα νύχτα

Ψυχογράφημα ενός εκτελεστή θα μπορούσαμε να πούμε με δύο λόγια, αλλά τι εκτελεστή… Εδώ έχουμε ένα 19χρονο κορίτσι, που ετοιμάζεται να κάνει επίθεση αυτοκτονίας στην Times Square. Μιλάει χωρίς προφορά, είναι αδύνατο να εντοπίσουμε την εθνικότητά της. Δεν μαθαίνουμε ποτέ γιατί έχει πάρει αυτήν την απόφαση, αλλά την έχει πάρει ήδη. Δεν γνωρίζουμε ποιον αντιπροσωπεύει ή σε τι πιστεύει, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι το πιστεύει βαθιά. Η ταινία είναι χωρισμένη σε δύο περιόδους. Αυτή της προετοιμασίας και αυτή της δράσης. Ακολουθούμε το κορίτσι βήμα - βήμα μέσα από τη μέρα και τη νύχτα πριν τη σχεδιασμένη πράξη. Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, μόνη της.

Την βλέπουμε να πλένει τις κάλτσες της, να ντύνεται, να βάζει την τσάντα της, να περιμένει. Η ταινία εστιάζει σε μικροσκοπικές κινήσεις, τις μικρότερες χειρονομίες, διαχειριζόμενη με αριστοτεχνικό τρόπο τις πιο κοινότυπες λεπτομέρειες. Μετά θα έλθουν οι καθοδηγητές της, με μάσκες στα πρόσωπα, την προετοιμάζουν για να τη στείλουν στο θάνατο. Φορούν τις μάσκες τους όμως. Άραγε περιμένουν ότι μπορεί να αποτύχει και να ζήσει να τους προδώσει; Δεν το ξέρουμε.
Ύστερα, ξεκινάει η δράση, βρίσκεται μόνη της, στην Times Square, για πρώτη φορά, μόνη. Ανασφάλεια, τι ειρωνεία… Εμείς δεν βλέπουμε καμία βόμβα, παρά μόνο τη τσάντα που έχει στην πλάτη και τα ακουστικά που κρύβουν τον πυροκροτητή.. Τώρα το έργο μεταμορφώνεται σε μια σειρά από δοκιμασίες, πισωπατήματα και αναποδιές. Η ειρωνεία κορυφώνεται, όταν το κορίτσι διαπιστώνει ότι ο πυροκροτητής δεν λειτουργεί. Το κορίτσι θα ζήσει για να την «καταπιεί» η απρόσωπη πλατεία.
Ελέχθη ότι το έργο είναι εμπνευσμένο από μια ιστορία για ένα νέο κορίτσι από την Τσετσενία που ετοιμάζεται να κάνει επίθεση αυτοκτονίας περιδιαβαίνοντας στη Μόσχα. Η ταινία πάντως θα μπορούσε να αφορά σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, απλά τυχαίνει να έχει γυριστεί στην Times Square, ένα στόχο που είναι τόσο απλός, ακριβώς επειδή είναι τόσο προφανής. Το έργο όμως διαδραματίζεται γύρω από το πρόσωπο του κοριτσιού και αυτό είναι όλη η ιστορία της ταινίας. Τα ελάχιστα εκφραστικά στοιχεία του προσώπου της που πλαισιώνονται από το οπτικό και το ηχητικό υπόστρωμα της πόλης. Μιας πόλης που υποψιάζεσαι ότι μπορεί ελάχιστα να επηρεαστεί από αυτή τη θυσία. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ειρωνεία… για την πράξη αυτού του άγνωστου σε μας κοριτσιού, του τόσο αποφασισμένου.
Σκηνοθεσία: Τζούλια Λόκτεφ
Παίζουν: Λουίζα Γουίλιαμς, Τζος Φίλιπ Γουάινσταιν, Γκάρετ Σαξ, Νιάμπι Νιάμπι, Τσι Χουν Κιμ, Αν-Μαρί Λόουλες, Φρανκ Τάτολο