31/5/12

Η Χιονάτη και ο Κυνηγός

Όταν η Χιονάτη συνάντησε τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ή «εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Πίτερ Τζάκσον, μήπως κερδίσουμε κάνα δολάριο».
Σκοτεινή εκδοχή του γνωστού παραμυθιού, με τη Σαρλίζ Θίρον γοητευτική και υπέροχη στο μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο της πολύ κακιάς βασίλισσας - μάγισσας και τη γλυκούλα και συμπαθητικούλα Κρίστεν Στιούαρτ, στο ρόλο της Χιονάτης που επιστρέφει ως νέα Ζαν Ντ’ Αρκ (ναι, και με πανοπλία!) να σώσει το λαό της και να τον βγάλει από τη μιζέρια και την καταπίεση.
Δίπλα στη Χιονάτη, ο Κυνηγός (Κρις Χέμσγουορθ) στέκεται πειστικά ως πολύ σκληρός για να πεθάνει, αλλά και όσο χρειάζεται συναισθηματικός για να… (αλλά έχω μάθει να μη μαρτυράω σενάρια), αφού αντί να τη σκοτώσει κατόπιν παραγγελίας της βασίλισσας, αποφασίζει να τη βοηθήσει. Πιο δίπλα, οι επτά νάνοι (γνωστοί ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων οι Μπομπ Χόσκινς και Ίαν Μακ Σέιν που εμφανίζονται ως νάνοι χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία) εξίσου σκληροί και κυνικοί συνάμα, δείχνουν να διαθέτουν βρετανικό χιούμορ και τολμώ να πω ότι αποτελούν το ελάχιστο διασκεδαστικό διάλειμμα της ταινίας.
Κατά τα άλλα, σχεδίαση παραγωγής, επιλογή τοποθεσιών, κάστρα, ντεκόρ και κοστούμια παραπέμπουν στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, μαζί με τη δράση και τις μάχες, ενώ τα ειδικά εφέ (ο ρευστός καθρέφτης, οι νάνοι, τα πουλιά που σχηματίζουν τη μάγισσα, τα δέντρα που κινούνται στο Σκοτεινό Δάσος κ.ά.) δεν υστερούν και φυσικά δεν συγκρίνω μεταξύ τους τις δύο ταινίες.
Με δύο λόγια: η ταινία - παραμύθι, χάρη στη σφιχτή σκηνοθεσία βλέπεται ευχάριστα με καλή παρέα και τα σχετικά αναψυκτικά και σνακς. 
Σκηνοθεσία: Ρούπερτ Σάντερς
Με τους: Κρίστεν Στιούαρτ, Σαρλίζ Θίρον, Κρις Χέμσγουορθ, Ίαν ΜακΣέιν, Σαμ Κλάφλιν

(Κριτική μου από το myFilm)