30/6/12

...Ούτε στον εχθρό μου

Η ταινία που επιβεβαιώνει την παροιμία «μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε», της Αν Φοντέν δεν είναι κι άσχημη. Είναι ανάλαφρη, έξυπνη και με αρκετές δόσεις χιούμορ, αισθηματική κωμωδία, πάνω στις ετερόκλητες σχέσεις. Στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας και διαφορετικής οικονομικής επιφάνειας.
Η Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι εξαιρετική στο ρόλο της σοβαρής και συγκρατημένης διευθύντριας του ιδρύματος τεχνών, ενώ ο Μπενουά Πελβούρ είναι πολύ καλός στο ρόλο του άξεστου, απολίτιστου και βάρβαρου (αλλά κατά βάθος καλοκάγαθου), που μπαίνει ξαφνικά στη ζωή της για να την αναστατώσει. Η σχέση τους είναι προβλέψιμη από την αρχή της ταινίας, αλλά υπάρχει ακόμα ένας άντρας, ο οποίος είναι μεγαλύτερος, μετρημένος, σοβαρός, συντηρητικός, που συζεί με την Ιπέρ (ο κομψός και φινετσάτος Αντρέ Ντισολιέ), ο οποίος αποτελεί και την έκπληξη του σεναρίου.
Η ταινία βλέπεται ευχάριστα και πρέπει να σημειώσω ότι εμφανίζεται και ο διάσημος γιαπωνέζος ζωγράφος (που ζει στη Νέα Υόρκη) Χιρόσι Σουγιμότο υποδυόμενος τον εαυτό του –φυσικά- και δεχόμενος την αυστηρή κριτική του άξεστου φίλου της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
Σκηνοθεσία: Αν Φοντέν
Με τους: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μπενουά Πελβουρ, Αντρέ Ντισολιέ, Βιρτζινί Εφιρά
Προβάλλεται: Από 28-6-2012

(Κριτική και στο myFilm)