11/10/12

Οι υποψήφιοι (...για να μαθαίνουμε)

Μόνον οι Αμερικανοί μπορούν να σατιρίζουν με αυτό τον τρόπο τους εαυτούς τους και να αυτοσαρκάζονται και στη συνέχεια να καταφέρνουν να μας πείθουν ότι μόνον αυτοί κατέχουν τη Μοναδική Αλήθεια και όλοι οι άλλοι… «γαία πυρί μιχθήτω».
Στην αρχή της ταινίας, η σάτιρα του πολιτικού τους συστήματος είναι ανηλεής: Κυνισμός, χρηματισμός, εξαγορές συνειδήσεων, αριβισμός, εμπορευματοποίηση του προεκλογικού αγώνα, που τους επιτρέπει ακόμα και την αρνητική διαφήμιση (δυσφήμιση του πολιτικού αντιπάλου, κλπ), Στη συνέχεια, η έμμεση δυσφήμιση άλλων χωρών και πολιτικών συστημάτων, μέχρι να φτάσουμε στο λυτρωτικό τέλος «ευτυχώς που το δικό μας πολιτικό σύστημα της απόλυτης ελευθερίας καταφέρνει να εκθέτει τους δόλιους και συμφεροντολόγους πολιτικούς και να επαναφέρει την ισορροπία».
Μεγάλα οικονομικά τραστ στηρίζουν έναν Βλάκα πολιτικό. Έτσι, αντίπαλα ανταγωνιστικά τραστ (μεταξύ αυτών και Κινέζοι) υποστηρίζουν κάποιον Ηλίθιο, τον οποίο αναλαμβάνει επικοινωνιακά ένας… Έλληνας με πολλά ονόματα (δείτε τις σκηνές μετά τους τίτλους του τέλους). Ο Ηλίθιος, που κατά βάθος είναι καλό παιδί  θα επικρατήσει τελικά, αφού ο Βλάκας θα κερδίσει τις εκλογές και θα παραιτηθεί του αξιώματος υπέρ του Ηλίθιου, που είναι πιο αντιπροσωπευτικός του μέσου και τίμιου Αμερικανού. Ο Ηλίθιος θα τον προσλάβει γραμματέα, ενώ ο Έλληνας επικοινωνιολόγος παρακολουθεί πίσω από μια πόρτα, ώστε να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος που θα αναλάβει για να τον βγάλει από την αφάνεια.
Είχε δίκιο ο Ε. Λεμπέσης πριν μισό αιώνα που είχε γράψει μια μελέτη για την «Τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» (1941). Εμείς να τα βλέπουμε αυτά. Εμείς ως πολίτες, δηλαδή.
Ο Ζακ Γαλιφιανάκης (ως Ηλίθιος) και ο Γουίλ Φερέρ (ως Βλάκας) εξαιρετικοί στους ρόλους τους και το σενάριο επικίνδυνα έξυπνο, μας χαρίζει σκηνές που ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια και άλλες που μας προβληματίζουν.
«Ακόμα και αν είστε από αυτούς που πιστεύουν ότι η ηθική των προεκλογικών εκστρατειών έχει πιάσει πάτο ... η ταινία αυτή έρχεται για να αποδείξει πως υπάρχει περιθώριο και για χειρότερα!», όπως αναφέρει και το δελτίο τύπου.
Σκηνοθεσία: Τζέι Ρόουτς
Με τους: Ζακ Γαλιφιανάκη, Γουίλ Φέρελ, Τζέισον Σουντέκις, Σάρα Μπέικερ, Νταν Άικροιντ, Τζον Λίθγκοου, Μπράιαν Κοξ, Ντίλαν Μακντέρμοτ
Προβάλλεται από 11-10-2012

(Κριτική μου στο myFilm)