15/11/12

Μαυσωλείο παιχνιδιών

Το «Μαυσωλείο Παιχνιδιών» είναι ένα βιβλίο που εντυπωσιάζει. Από το πρώτο κιόλας διήγημα «Η κούκλα που μιλάει», αντιλαμβάνεσαι ότι η συγγραφέας Λίνα Αλικάκου-Σόρογκα, συνδυάζει την αιχμηρή και διεισδυτική ματιά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, με τη γλαφυρή αφήγηση που δεν σε προδιαθέτει για το απροσδόκητο που θα επακολουθήσει. Για το ξάφνιασμα, που θα σε κάνει να σκεφτείς.
Έχοντας αυτό κατά νου, συνεχίζεις να διαβάζεις με ανυπομονησία πλέον και τα υπόλοιπα δεκαεπτά ατμοσφαιρικά διηγήματα, τα οποία μεταφέροντάς σε, πότε στο παρελθόν και πότε στο μέλλον, σε συναρπάζουν και σε προβληματίζουν. Όλα βασίζονται στις ανθρώπινες σχέσεις, στα πάθη, τη μοναξιά, τη βία, την παιδική εκμετάλλευση, αλλά και την αγάπη και τη συνεργασία με τη φύση και τον Θεό.
Στο διήγημα «Imago» στο μέλλον στην Οξφόρδη, ο νάρκισσος Φίλιππος δολοφονείται από τους κλωνοποιημένους γιους του, ενώ στο «Ο δικός μας άνθρωπος - Η γιαγιά Χιόνα», η οποία τόσες γλυκές αναμνήσεις χάριζε στους δικούς της,  βγαίνει από τον πάγο που την κρατούσε ζωντανή σε Ινστιτούτο Κρυογονικής.
Στο «Σημάδι από φιλί στον καθρέφτη», ο Τζέισον, μια τραγική μοναχική φιγούρα, διεκδικεί την αγάπη της χαμένης μητέρας του στην παραλιακή της Συγγρού, ενώ στο «Ποτάμι που κυλούσε ανάποδα», η Φανή μια καταπιεσμένη και ονειροπόλα κοπέλα, εξαρτημένη από τα ναρκωτικά, βρίσκει τη χαρά στα όνειρα των ζάπλουτων συμμαθητών της και στο διήγημα «Οι άγραφες σελίδες», ο  παρατημένος γιος του διάσημου συγγραφέα Γεωργίου, ταξιδεύει στις σελίδες του βιβλίου του εγωπαθούς μπαμπά του και τον εκδικείται με τον πιο απίθανο τρόπο. Αντίθετα, στο αντισυμβατικό «Οι δυο μου μπαμπάδες», η μικρή Μαρσέλα απολαμβάνει τη στοργή ενός ζευγαριού γκέι στο Σόχο της Νέας Υόρκης. 
Τέλος, στο «Ο ήλιος άργησε μια μέρα», μέσα από μια αφήγηση που σε μεταφέρει από τα διαστημικά κέντρα των ΗΠΑ, στα βαθύτερα «πιστεύω» μας, ζούμε τις τελευταίες στιγμές του πλανήτη Γη.
(Έκδοση: ΠΛΕΘΡΟΝ)

(Δημοσιεύτηκε στην Αμαρυσία στις 12/11/2012)