14/12/12

Hobbit: Ένα αναπάντεχο ταξίδι

Όσοι απόλαυσαν την τριλογία του Πίτερ Τζάκσον (πάνω στο μυθιστόρημα «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», που ήταν ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο και επηρεασμένο από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο είχε συμμετάσχει και σχολιάσει ο Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν) και είχαν βρει αλληγορικές σκηνές γύρω από την προσπάθεια αλληλοεξόντωσης των ανθρώπων με πρωτόγνωρα για την εποχή εκείνη μέσα, θα απογοητευτούν από την ταινία Hobbit, η οποία στο κάτω-κάτω προηγείται των ιστοριών του Άρχοντα.
Οι ώριμοι –ηλικιακά και διανοητικά- θεατές που υπήρξαν φίλοι του Τόλκιν, στην τριλογία του κινηματογραφικού «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκτός από τις ερμηνείες των ηθοποιών, τα άρτια ψηφιακά εφέ και τα πάμπολλα μηνύματα, για τη φιλία, την αυτοθυσία, τον αγώνα εναντίον του Κακού με κάθε τρόπο και ταυτόχρονα τα μηνύματα για το ρατσισμό, για τη μη χρήση των πυρηνικών και για το σεβασμό του περιβάλλοντος (το Δαχτυλίδι παραπέμπει σ’ αυτό της ατομικής βόμβας και οι διάφορες φυλές –άλλες όμορφες και άλλες δύσμορφες- παραπέμπουν στην αποδοχή ή όχι του διαφορετικού και στην ομαδοποίησή τους, τη συμπόρευση και μετανάστευση προς κάποιο καλύτερο τόπο), αυτοί λοιπόν οι θεατές, δεν θα τα βρουν αυτά στο Hobbit, αλλά ούτε και κάτι καινούργιο.
Η ταινία Hobbit είναι άρτια τεχνικά (ο Πίτερ Τζάκσον αποδεικνύεται μάστορας σ’ αυτό και αν είχαμε δει στη δημοσιογραφική προβολή, την κόπια των 48 καρέ ανά δευτερόλεπτο, θα είχαμε και επ’ αυτού κάποια άποψη), αλλά αυτή τη φορά πάσχει από ιστορία και αφήγηση, αφού η πρώτη ώρα από την τρίωρη σχεδόν διάρκεια, αναλώνεται σε ένα μεγάλο Τίποτα. Είναι σαν ένα παραμύθι για μικρά παιδιά, αν και τα παραμύθια έχουν μια δομή.. Είναι μια κατά το ήμισυ παιδική ταινία, η οποία στους μεγαλύτερους ηλικιακά και ωριμότερους θεατές, δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από την τριλογία του Άρχοντα, όπου αν ήθελες μπορούσες να παρομοιάσεις τον Σάουρον και τον Σάρουμαν με τους Χίτλερ και Στάλιν αντίστοιχα, αφού ο Τόλκιν ενώ είχε συμμετάσχει στον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμο και μάλιστα στην πιο αιματηρή μάχη στο Somme της Γαλλίας, έγραψε το μυθιστόρημά του, κατά τη διάρκεια του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου. Και δεν ξεχνάω, βέβαια, τον έμμεσο σχολιασμό του πάνω στη βιομηχανική επανάσταση και τη χρήση της, για αλληλοεξόντωση του ανθρώπινου είδους (με τις μηχανές που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, αλλά και τη συμβολή τους στη ρύπανση του περιβάλλοντος).
Αν πρέπει να κρίνει κάποιος το Hobbit, δεν μπορεί να αποφύγει το χαρακτηρισμό του, ως παιδικό φιλμ (και το βιβλίο άλλωστε ήταν ανώριμο σε σχέση με τον Άρχοντα). Είναι μια ταινία, με έξοχη φωτογραφία και καταπληκτικά ψηφιακά και ηχητικά εφέ, μια ταινία που σε «στέλνει» σε άλλους κόσμους, αλλά δεν παύει να είναι βαρετή, διότι δεν προσφέρει το κάτι παραπάνω από τον Άρχοντα, που τελικά έγραψε ιστορία.
Υπόθεση: Η πρώτη ταινία της τριλογίας διηγείται την ιστορία της Μέσης Γης, 60 χρόνια πριν από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Ο κινηματογραφικός φακός ακολουθεί τον Μπίλμπο Μπάγκινς στις περιπέτειές του, ο οποίος αποφασίζει να σώσει το βασίλειο του Έρεμπορ από τον τρομερό δράκο Νοσφιστή. Με την απρόσμενη βοήθεια του Γκάνταλφ του Γκρίζου, ο Μπίλμπο ακολουθεί μια ομάδα δεκατριών νάνων, της οποίας επικεφαλής είναι ο θρυλικός πολεμιστής, Θόριν Δρύασπις. Το ταξίδι τους θα τους οδηγήσει στην Ερημιά, σε επικίνδυνους τόπους γεμάτους Τελώνια, Ορκ, φονικούς λύκους και μάγους. Για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους που βρίσκεται στην Ανατολή, στο Μοναχικό Βουνό, πρέπει πρώτα να καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί από τις σήραγγες των τελωνίων... Εκεί όμως, ο Μπίλμπο θα συναντήσει το πλάσμα, που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα... το Γκόλουμ. Στις όχθες μιας υπόγειας λίμνης, ο Μπίλμπο Μπάγκινς θα ανακαλύψει ότι διαθέτει επινοητικότητα και θάρρος που ξεπερνά τη φαντασία του, καθώς θα καταφέρει να αποκτήσει το «πολύτιμο» δαχτυλίδι του Γκόλουμ, το οποίο διαθέτει απρόσμενες και χρήσιμες ιδιότητες... Είναι ένα απλό, χρυσό δαχτυλίδι δεμένο άρρηκτα με τη μοίρα της Μέσης Γης, με τρόπους που ο Μπίλμπο δεν μπορεί καν να διανοηθεί.
Σκηνοθεσία: Πίτερ Τζάκσον
Με τους: Ίαν Μακέλεν, Μάρτιν Φρίμαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Ορλάντο Μπλουμ, Ίαν Χολμ, Κρίστοφερ Λι, Χούγκο Γουίβινγκ, Ελάιτζα Γουντ, Εβάντζελιν Λίλι, Άντι Σέρκις, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Τζέφρι Τόμας, Μάικ Μιζράχι
Προβάλλεται από 13/12/2012

(Κριτική μου στο myFilm