14/12/12

Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο

Μπορούν, η εσωστρέφεια, η μοναξιά, η απομόνωση, τα χαμένα όνειρα και οι ελπίδες, η διαφορετικότητα και οι προβληματικές σχέσεις να αποτελέσουν τη βάση για κοινωνικότητα και δημιουργικότητα;
Ο Στίβεν Τσμπόσκι μας λέει πως μπορούν! Ο ήρωάς του, ένας 15χρονος, «αόρατος» από συμμαθητές και φίλους, γίνεται ξαφνικά περιζήτητος σε μια παρέα,  από μια κουβέντα που πετάει σε μια συμμαθήτρια του, που.. τον συμπονάει. Από εκείνη την ώρα και εκ συμπτώσεων, γίνεται μάρτυρας όλων των ανομολόγητων δράσεων της συγκεκριμένης παρέας και έτσι όλοι τον θέλουν για κολλητό, ώστε να μη φανερώσει τα μυστικά τους (κρυφούς έρωτες, ομοφυλοφιλικές σχέσεις, κακοποιήσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βασανίζει την καθημερινότητα των συνομηλίκων του, που έτυχε να το αντιληφθεί και το έκρυβαν).
Η ταινία είναι σοβαρή και παρόλο που διαδραματίζεται γύρω στο ’90 δεν έχει –για αμερικανική- το χαζοχαρούμενο (και μέχρι γελοιότητας) concept των American Pie.
Προβληματίζει γλυκά και τρυφερά τους νεαρούς θεατές, αλλά και αυτούς στους οποίους ξυπνάει αναμνήσεις. Σφιχτή σκηνοθετικά, με ωραία μουσική και ερμηνείες αναπάντεχα καλές, η ταινία αν είχε και μερικούς έγχρωμους ηθοποιούς, θα χαρακτηριζόταν άριστη.
Υπόθεση: Ο ευφυής και σκεπτικός 15χρονος Τσάρλι προσπαθεί να προσαρμοστεί στο Λύκειο και καταλήγει μέλος μιας παρέας τελειόφοιτων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση Πάτρικ, καθώς και η όμορφη Σαμ. Οι νέοι του φίλοι τον ενθαρρύνουν να “βγει από το καβούκι του” και τον εισαγάγουν στην μουσική, στον κινηματογράφο, στο “The Rocky Horror Picture Show” και, τελικά, στον έρωτα. 
Σκηνοθεσία: Στίβεν Τσμπόσκι
Μμε τους: Έμα Γουότσον, Νίνα Ντόμπρεβ, Πολ Ρουντ, Λόγκαν Λέρμαν, Μέι Γουίτμαν, Μέλανι Λίνσκι, Έζρα Μίλερ
Προβάλλεται από 13/12/2012

(Γράφτηκε για το myFilm)