14/12/12

Teddy Bear

Ο Teddy Bear είναι ένα κατοικίδιο, ύψους δύο μέτρων περίπου και βάρους γύρω στα 100 κιλά, συμπαγών μυώνων. Είναι ο Ντένις, ο «μποντιμπιλντεράς», ο οποίος ζει με τη χήρα μητέρα του και σε ηλικία λίγο πριν τα 40, δεν έχει καταφέρει να απογαλακτισθεί. Τη σέβεται και τη φοβάται ταυτόχρονα. Δεν τολμά να της αντιμιλήσει και εκείνη τον «χρησιμοποιεί» σαν το μικρό της αρκουδάκι. Όπως φαίνεται όμως, η μικροκαμωμένη μητέρα του δεν τον έχει και πολύ ανάγκη. Ισχυρός χαρακτήρας, αυταρχική, ξεσπά πάνω του την ισχύ της μάνας και βρίσκει έδαφος στον αδύναμο χαρακτήρα του. Τόσο αδύναμο, που δεν μπορεί να σταυρώσει γυναίκα. Είναι και τεράστιος…
Ακούγοντας όμως ένα θείο του, που βρήκε τη σύντροφο της ζωής του στην Πατάγια της Ταϋλάνδης, λέει ψέματα στην αυταρχική μητέρα του, πως πάει σε διαγωνισμό bodybuilding, πάει στην Ταϋλάνδη και εκεί μακριά από τη σκιά της, κάνει την πρώτη του υπέρβαση. Γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του, επιλέγοντας μέσα από δεκάδες γυναίκες αγοραίου έρωτα και τη φέρνει μαζί του στη Δανία, λέγοντας συνεχώς ψέματα στη μητέρα του.
Ο Ντένις υπήρξε για τον δανό σκηνοθέτη Μαντς Ματίεσεν, μια ταινία μικρού μήκους που είχε εντυπωσιάσει και έτσι την έπλασε πάλι, φτάνοντάς την στα 93 λεπτά. Μια διάρκεια, η οποία δεν κουράζει και μιλά στην ψυχή του θεατή απλά και ειλικρινά, μέσα από τις εκφραστικές σιωπές του γίγαντα Κιμ Κολντ. Αλλά και τι διάλογο μπορεί να περιμένει κανείς από έναν εσωστρεφή και καταπιεσμένο γίγαντα;
Η ταινία δημιούργησε αίσθηση στο περσινό φεστιβάλ του Σάντανς, όπου τιμήθηκε με το Βραβείo Σκηνοθεσίας, στην ενότητα «Παγκόσμιο Σινεμά» και θεωρώ όχι άδικα. Είναι τρυφερή και συγκινητική, χωρίς υπερβολές και ο πρωταγωνιστής γίγαντας, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να ερμηνεύσει ένα ρόλο με πολύ διάλογο. Οι σιωπές του πάντως είναι κραυγαλέες και το χαμόγελό του μια αποζημίωση.
Στη χώρα μας, που ακόμα και πριν την οικονομική κρίση, οι νεαροί σπουδαστές/τριες και μη, ζούσαν με τους γονείς τους μέχρι τα 30 και 35 χρόνια τους, αυτή η ταινία σε μερικούς ίσως φανεί αδιάφορη. Στις κοινωνίες της Δύσης και του εύπορου Ευρωπαϊκού βορρά, όμως που τα παιδιά μετά από τα 18 τους ανεξαρτητοποιούνται, αυτή η ταινία αποκτά άλλο ενδιαφέρον και για μας είναι άξια προς παρατήρηση.
Υπόθεση: Ο Ντένις, ένας 38χρονος bodybuilder μένει με την μητέρα του σε κάποιο προάστιο της Κοπεγχάγης και δεν είχε ποτέ του κορίτσι. Όταν ο θείος του παντρεύεται μια Ταϋλανδέζα, αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του ταξιδεύοντας στην Πατάγια, μια που η αγάπη φαντάζει ευκολότερη στην Ταϊλάνδη. Λέει ψέματα στη μητέρα του ότι θα πάει στην Γερμανία, όμως μην έχοντας ταξιδέψει ξανά, παθαίνει πολιτισμικό σοκ φτάνοντας στον προορισμό του. Η αυθάδης συμπεριφορά των κοριτσιών στην Ταϋλάνδη θα καταφέρει καίρια πλήγματα στις πεποιθήσεις του για την αγάπη. Τη στιγμή που είναι έτοιμος να χάσει κάθε ελπίδα, συναντά απροσδόκητα την Τόι.
Σκηνοθεσία: Μαντς Ματιέσεν
Με τους: Κιμ Κολντ, Ελίζαμπεθ Στίνοφ, Λαμεπόρν Σανγκμανί Χουγκάρντ 
Προβάλλεται από 13/12/2012

(Κριτική μου στο myFilm)