15/1/13

Άλλοθι (Arbitrage)

Αχ, αυτοί οι πλούσιοι. Έχουν κι αυτοί τα προβλήματά τους. Όπως έχετε ήδη διαβάσει, ο πάμπλουτος Ρίτσαρντ Γκιρ (που είναι εξαιρετικός ως κεφαλαιοκράτης και φιλοχρήματος), κάνει τα πάντα για… την οικογένειά του και αποφασίζει να μοσχοπουλήσει την ευημερούσα(;) επιχείρησή του. Προηγουμένως όμως, έχει αλλοιώσει λογιστικά βιβλία και έχει κάνει παράξενες επενδυτικές κινήσεις προκειμένου να… τακτοποιήσει σύζυγο (αρκετά καλή και η Σούζαν Σαράντον) και παιδιά: έναν ατάλαντο γιο δικηγόρο και μια φιλόδοξη κόρη οικονομολόγο (καλή και η Μπριτ Μάρλιν), η οποία σκοπεύει μάλλον να τον διαδεχθεί. Επίσης, κάνει και φιλανθρωπίες, που ως γνωστόν παρέχουν και φοροαπαλλαγές… Ε, μετά απ’ όλα αυτά. να μην έχει και μια ερωμένη στο χώρο της τέχνης, όταν μάλιστα την υποδύεται η Λετίσια Κάστα; Τι στο καλό. Δικαιούται κι αυτός ένα δωράκι για τον εαυτό του. Τι τα έχουμε τα λεφτά; Μόνο που τύχη κακιά, του επιφυλάσσει ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, ενώ είναι με την ερωμένη του και τότε αρχίζουν τα προβλήματα… Προβλέψιμο, ε;
Θα έλεγα ότι η σκηνοθεσία του Νίκολας Τζαρέκι έχει πάρει κάτι από παλιό καλό Χίτσκοκ. Πέραν του γεγονότος ότι είναι πυκνή (όπως και το σενάριο), από αλλού ξεκινάει και αλλού το πάει και μην ακούτε… Άλλωστε, τα πάντα στον καπιταλισμό, είναι θέμα «αγοραπωλησίας», όπως λέει και ο τίτλος και ο Τζαρέκι, αν και κάνει ολίγον συμπαθητικό τον Ρίτσαρντ Γκιρ, του κάνει γερή κριτική μέσα από τη γυναίκα του, αλλά και μέσα από την κόρη του  και επιπλέον επικεντρώνει το ενδιαφέρον του, πάνω σ’ έναν ντετέκτιβ (ωραίος και ο Τιμ Ροθ), ο οποίος δεν είναι και ό,τι καλύτερο διαθέτει το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης. Οπότε τα πράγματα δεν εξελίσσονται ακριβώς όπως περιμένει ο θεατής, αφού ο Ρίτσαρντ Γκιρ, αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις ως «τι σου δίνω, τι μου δίνεις», ως τη στιγμή που η γυναίκα του και η κόρη του τον αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο.
Υπόθεση: Ο Ρόμπερτ Μίλερ (Ρίτσαρντ Γκιρ) είναι ένας 60χρονος επιχειρηματίας που βρίσκεται πολύ κοντά στο να πετύχει την πιο επιτυχημένη συμφωνία της ζωής του. Να πουλήσει την εταιρεία του σε ένα κολοσσό τραπεζών έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων! Όμως στην πραγματικότητα η οικονομική του κατάσταση δεν είναι αυτή που φαίνεται και ο Ρόμπερτ προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκρύψει την αλήθεια μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Όταν η σύζυγος του Έλεν (Σούζαν Σάραντον) και η κόρη του Μπρουκ (Μπριτ Μάρλινγκ) αρχίζουν να υποψιάζονται την κρυφή ζωή που διατηρεί ο Ρόμπερτ, τα πράγματα θα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο. Ειδικά όταν ο Ρόμπερτ εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο ανθρωποκτονίας η ένταση θα κλιμακωθεί και ο Ρόμπερτ θα πρέπει να βρει το τέλειο ΑΛΛΟΘΙ για να αποδείξει την αθωότητα του. 
Σκηνοθεσία: Νίκολας Τζαρέκι
Με τους: Ρίτσαρντ Γκιρ, Σούζαν Σαράντον, Τιμ Ροθ, Μπριτ Μόρλινγκ, Λαετίσια Κάστα, Νέιτ Πάρκερ
Προβάλλεται από 17/1/2013
(Κριτική μου στο myFilm)