Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Πιετά (Pieta)

Εκεί που ο κορεατικός κινηματογράφος συναντά την αρχαία ελληνική τραγωδία και ίσως τον Οιδίποδα.
Με κύριο άξονα το χρήμα που κυριεύει τα πάντα και αλλοτριώνει χαρακτήρες, ο Ντουκ στήνει μια ιστορία εκδίκησης, στην οποία θύτης και θύμα είναι δύο πρόσωπα που αλλάζουν θέσεις αλληλοδιαδόχως.
Ο πρωταγωνιστής άντρας-θύτης σακατεύει για λογαριασμό τρίτου, όσους χρωστούν και δεν ξοφλούν τα δανεικά που έχουν πάρει. Η πρωταγωνίστρια γυναίκα, εμφανίζεται χωρίς να γνωρίζουμε τον πραγματικό σκοπό της και αποκαλύπτεται ότι είναι η μητέρα του.Αυτός ζει σε ένα σκοτεινό, ανήλιαγο, «βιομηχανικό» και «μολυσμένο» περιβάλλον μέσα στην αθλιότητα και η άφιξή της, θα του δώσει φως, ελπίδα αισιοδοξίας και αποκατάστασης. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως φαίνονται. Έτσι αυτός, ο μόνιμος θύτης θα βρεθεί στη θέση του θύματος.
Ο Κιμ Κι Ντουκ επιδέξια (αν και λίγο αργά, σε βαθμό που μπορεί να βγάλει από την αίθουσα τον ανυπόμονο θεατή), περνά από το σκοτεινό, σκληρό και βίαιο κόσμο του πρώτου μέρους, στο φως, τη γαλήνη της υπαίθρου και την ηρεμία που υπάρχει πάντοτε πριν από κάθε καταιγίδα και φτάνει στην Αριστοτελική κάθαρση, λίγα λεπτά πριν το τέλος, όπου όλοι οι χαρακτήρες του έργου αποκαθίστανται: ο θύτης μετανιώνει για όσα έχει κάνει, η μητέρα του ικανοποιείται με τον τρόπο της (που τον ώθησε να καταλάβει τα κακά που προξενούσε), λίγο πριν εξαναγκάσει μια άλλη μητέρα (ενός εκ των θυμάτων) να γίνει ο δολοφόνος της.
Υπόθεση: Έχοντας προσληφθεί ως μπράβος από τοκογλύφους, ένας άντρας εκφοβίζει και απειλεί αυτούς που χρωστάνε ώστε να επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί. Αυτός ο άντρας, που ούτε οικογένεια έχει ούτε τίποτα να χάσει ουσιαστικά, συνεχίζει τη δουλειά και αυτό τον τρόπο ζωής παρά τον πόνο που προκαλεί σε τόσους ανθρώπους καθημερινά. Μια ημέρα, μια γυναίκα εμφανίζεται μπροστά του και ισχυρίζεται ότι είναι η μητέρα του. Ο άντρας την απορρίπτει ψυχρά στην αρχή, όμως σταδιακά την δέχεται στη ζωή του. Τότε είναι που αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σκληρή δουλειά του και να ζήσει μια φυσιολογική, πιο κόσμια και λογική ζωή. Ξαφνικά όμως η μητέρα του απαγάγεται. Υποθέτοντας ο ίδιος ότι πιθανώς να είναι κάποιος από το παρελθόν που του έχει φερθεί βίαια, ξεκινάει και βλέπει έναν έναν αυτούς που είχε κάποτε ενοχλήσει ώστε να βρει τη μητέρα του. Τελικά βρίσκει τον απαγωγέα για να έρθει αντιμέτωπος όμως με τρομερά σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος που τον φοβίζουν πραγματικά, και που είναι προτιμότερο να μην τα είχε ποτέ μάθει.
Σκηνοθεσία: Κιμ Κι Ντουκ
Με τους: Τσο Μιν Σου, Λι Γιουνγκ Τζιν
Προβάλλεται από 17/1/2013
(Κριτική μου στο myFilm)