25/1/13

Παίζοντας με την αγάπη (Playing to keep)

Είναι μαγεία, πραγματικά, να βλέπεις τον Τζέραρντ Μπάτλερ (τον Λεωνίδα του «300» και του «This is Sparta»), να σέρνεται από τις δυο αδυναμίες του, τις γυναίκες και το ποδόσφαιρο σε μια ταινία και μαζί του να σέρνονται υποκριτικά η Ούμα Θέρμαν (κούκλα όπως πάντα) και η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, (άλλη κούκλα). Όταν λέω «μαγεία», δεν εννοώ βέβαια την υποκριτική του ικανότητα, αλλά το γεγονός πως μπορεί ο κινηματογράφος να «περνάει» στο θεατή τις πιο απίθανες εικόνες. Αυτή του γίγαντα και brutal Λεωνίδα και αυτή του αδύναμου και looser, σε ένα πρόσωπο.
Η ταινία - θα σας απογοητεύσω - δεν λέει τίποτα πλην του χιλιο-ειπωμένου family togetherness, όρο τον οποίο διάβασα για πρώτη φορά πριν πολλά χρόνια (όταν σπούδαζα) σε μια κοινωνιολογική ανάλυση του χολιγουντιανού φιλμ και αφορούσε ένα σίριαλ της τηλεοράσεως μεγάλης ακροαματικότητας: το Bonanza, όπου μια ζωή (από το 1959 ως το 1973 το σίριαλ) συζούσαν, σε ένα κτήμα στη Νεβάδα, πατέρας και τρεις γιοι, από διαφορετικές μητέρες, που είχε παντρευτεί ο γέρος - και γερός - πατέρας τους (που τον υποδυόταν ο Λορν Γκριν). Απίστευτο, ε;
Κι όμως το Χόλιγουντ  έχει μια ευαισθησία στο θέμα της οικογένειας, η οποία στο τέλος των περισσότερων ταινιών συστήνεται και πάλι ύστερα από μια διάσπαση που έχει προηγηθεί και έχει προέλθει είτε από λιμό, λοιμό και καταποντισμό, είτε από διαζύγιο.
Εδώ έχουμε διαζύγιο. Ένα σύζυγο και πατέρα που αμφιταλαντεύεται μεταξύ συζύγου, άλλων γυναικών και ποδοσφαίρου και μια σύζυγο που αμφιταλαντεύεται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου συζύγου, ενώ ο μικρός γιος τους λειτουργεί ως καταλύτης, μέσα από τις ποδοσφαιρικές του ενασχολήσεις.
Η ταινία αντιμετωπίζεται με συμπάθεια και το αποτέλεσμα έχει ως εξής: Family togetherness – American Soccer: 1 –1 
Υπόθεση: Ο Τζορτζ (Τζέραρντ Μπάτλερ) λίγο πριν τα 40, είναι ένας απένταρος και διαζευγμένος, άλλοτε επιτυχημένος, ποδοσφαιριστής που έπαιζε στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Ρεάλ και η Μίλαν. Η πρώην σύζυγός του, Στέισι (Τζέσικα Μπιλ), ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν δικηγόρο και ο 9χρονος γιος του, Λιούις, θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής όπως ο πατέρας του. Όταν δέχεται μια πρόταση για να γίνει προπονητής της ομάδας του Λιούις, ο Τζορτζ θεωρεί πως αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος για να έρθει ξανά κοντά με την Στέισι και τον Λιούις. Δεν έχει υπολογίσει ωστόσο έναν αστάθμητο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα - το ισχυρό του σεξ απίλ και την επίδραση που έχει αυτό στις όμορφες μαμάδες των παιδιών που προπονεί. Η μπλεγμένη συνάρτηση της αγάπης, προκαλεί μια σειρά από κωμικές καταστάσεις. Στην αρχή εμφανίζεται η Μπάρμπ (Τζούντι Γκριρ), μια χωρισμένη γυναίκα, η οποία αναζητά την επιβεβαίωση για το αν είναι ακόμα ελκυστική. Ύστερα, η Ντενίζ (Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς), νοικοκυρά και πρώην δημοσιογράφος, η οποία προθυμοποιείται να βοηθήσει τον Τζόρτζ να βρει μια δουλειά ως δημοσιογράφος αθλητικών ειδήσεων. Κάπου ανάμεσα σε αυτές στις γυναίκες υπάρχει και ο «χορηγός» της ομάδας, ο ευκατάστατος Καρλ Κινγκ (Ντένις Κουέιντ), ο οποίος αμέσως γίνεται φίλος με τον Τζόρτζ, με σκοπό να καυχηθεί στους συναδέλφους του ότι κάνει παρέα με τον δημοφιλή πρώην ποδοσφαιριστή. Ακόμη και η γυναίκα του Καρλ όμως, η Πάτι (Ούμα Θέρμαν), η οποία πάντα του ήταν πιστή, ρίχνεται στον Τζόρτζ επειδή θεωρεί ότι έχει ότι ακριβώς λείπει από τον σύζυγό της. Μέσα στο γήπεδο ο Τζόρτζ μπορεί όντως να έχει τον έλεγχο, αλλά άπαξ και βγει από εκεί, οι αμέτρητοι περισπασμοί τον κρατούν μακριά από το να περνά χρόνο με το γιο του. Πώς μπορεί ο Τζόρτζ να επικεντρωθεί στο να γίνει ένας καλός πατέρας και, ενδεχομένως να επανασυνδεθεί με τη Στέισι, όταν όλες οι άλλες γυναίκες συναγωνίζονται για το ποια θα του τραβήξει την προσοχή; 
Σκηνοθεσία: Γκάμπριελ Μουτσίνο
Με τους: Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζέσικα Μπιλ, Ούμα Θέρμαν, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Ντένις Κουέιντ
Προβάλλεται από 24/1/2013

(Κριτική μου στο myFilm)