15/2/13

Οι άθλιοι (Les Misérables )

Μια αριστουργηματική ταινία βασισμένη στο επιτυχημένο μιούζικαλ, το οποίο με τη σειρά του έχει στηριχθεί στο διάσημο (και διαχρονικό) μυθιστόρημα του Βίκτορος Ουγκώ. Ένα μυθιστόρημα, που εξελίσσεται σε μια διάρκεια 20 ετών περίπου και περιλαμβάνει πολλές επί μέρους ιστορίες με ανθρώπους κυρίως του («άθλιου») περιθωρίου και βασικό ήρωα τον Γιάννη Αγιάννη, που από κλέφτης και σκληρός κατάδικος, μετά την αποφυλάκισή του μετατρέπεται στην κυριολεξία σε άγιο άνθρωπο, που βοηθάει τους φτωχούς και τους αδύναμους μέχρι το βαθμό να εκλεγεί δήμαρχος σε μια μικρή πόλη και να συνεχίσει εκεί το έργο του με ψευδώνυμο. Ο Χιού Τζάνκμαν υποδύεται έξοχα το χαρακτήρα του Αγιάννη, που προσπαθεί να γίνει καλύτερος, αλλά το παρελθόν του δεν τον αφήνει.  Διαθέτει μάλιστα και εξαιρετική φωνή, η οποία βγαίνει αβίαστα χωρίς να επηρεάζει την υποκριτική του ικανότητα, αντίθετα τη συμπληρώνει.
Από την άλλη, ο Ράσελ Κρόου που υποδύεται το διώκτη του, τον Ιαβέρη, έναν σκληρό και αδίστακτο επιθεωρητή της αστυνομίας, που δεν αφήνει σε ησυχία τον Αγιάννη, αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη. Όχι από την άποψη της υποκριτικής, αλλά της φωνητικής του ικανότητας, που αγγίζει, τη δυναμική ενός τενόρου της λυρικής
Υπέροχοι είναι και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας, με αποκορύφωμα το ζεύγος των «κακών» Θερναντιέ, που υποδύονται η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και ο Σάσα Μπαρόν Κοέν, που δίνουν και μια κωμική νότα στην ταινία, ενώ το αίσθημα μεταξύ της Κοζέτ και του Μάριου (Μάριο και Τιτίκα, τους γνωρίσαμε οι παλαιότεροι), στο τρίτο μέρος, αποδίδεται αριστουργηματικά από τους Αμάντα Σέιφριντ (γνωστή από την ταινία Mamma Mia!) και τον Έντι Ρέντμαϊν.
Η σκηνοθεσία του Τόμ Χούπερ, καταφέρνει να κρατήσει το πνεύμα του συγγραφέα Βίκτορα Ουγκό (που σ’ αυτό το μυθιστόρημα αναπτύσσει τις απόψεις του σχετικά με τη θρησκεία, την πολιτική και την κοινωνία) και ξεκινά την ιστορία όχι από την περιγραφή της κλοπής του Αγιάννη και της σύλληψής του και της ζωής του στο κάτεργο, αλλά από την απόλυσή του και μετά. Έτσι, η ταινία δίνει περισσότερο βάρος στη συναισθηματική πορεία του ήρωα και μέσα από αυτή περιγράφει τον κοινωνικό περίγυρο της εποχής, τη διαφθορά, την πτώση των αξιών, την οικονομική εξαθλίωση, την απογοήτευση, την απόγνωση του λαού (αν αυτό σας θυμίζει κάτι) και την εξέγερση, μέσα από ένα καλά μελετημένο κρεσέντο δράσης και μουσικής, που είναι και το ατού της ταινίας.
Οι φίλοι των μιούζικαλ (και της όπερας τολμώ να πω), θα λατρέψουν τους «Αθλίους» του Τομ Χούπερ.
Οι φίλοι του κινηματογράφου, θα δουν μια ταινία που «τα έχει όλα»: Σφικτή σκηνοθεσία, εκπληκτικές ερμηνείες, ωραία κοστούμια και ντεκόρ, επική μουσική, ατμόσφαιρα, δράση, αγωνία, αίσθημα, κοινωνική (και πολιτική) κριτική και ψήγματα από λεπτό χιούμορ.
 Σκηνοθεσία Τομ Χούπερ
Με τους Χιου Τζάκμαν, Ράσελ Κρόου, Αν Χαθαγουέι, Αμάντα Σέιφριντ, Σάσα Μπαρόν Κοέν, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Έντι Ρεντμέιν, Σαμάνθα Μπαρκς
Προβάλλεται από 14-2-2013

(Κριτική μου στο myFilm)