28/2/13

Η γη της Επαγγελίας (Promised land)

Το έργο περιστρέφεται γύρω από ένα επίκαιρο και πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που απασχολεί την Αμερική (και όχι μόνο), αλλά και πολλές οικολογικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.
Μια εταιρία φυσικού αερίου με τους εκπροσώπους της μετέρχεται όλα τα νόμιμα, αλλά και κάτω από το τραπέζι μέσα, προκειμένου να κάνει την περιοχή… Σκουριά Χαλκιδικής και ο σκηνοθέτης Γκας Βαν Σαντ καταφέρνει να εκφράσει όλες τις απόψεις, περί της αναπόφευκτης εξέλιξης της περιοχής, αλλά και περί της καταστροφής της από αυτή την… εξέλιξη, χωρίς όμως ιδιαίτερη δυναμική, τηρώντας αποστάσεις και προσπαθώντας να εξισορροπήσει τις αντιθέσεις. Αυτό δίνει το δικαίωμα να χαρακτηριστεί η ταινία άνιση και αδύναμη. Απλά, περνάει το οικολογικό μήνυμα περί σεβασμού του περιβάλλοντος και του ανθρώπινου παράγοντα και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη (κοινότοπο!) δύναμη των επιχειρήσεων του είδους που πετυχαίνουν συνήθως το σκοπό τους. Δεν σε απογειώνει όμως, ούτε ο σκηνοθετικός ρυθμός, ούτε οι ερμηνείες συνολικά, ούτε και η μουσική του Ντάνι Έλφμαν.
Κάπου στη μέση του έργου, αρχίζεις και καταλαβαίνεις ότι ο Στιβ (που τον υποδύεται ο αρκετά καλός Ματ Ντέιμον), είναι ένας συναισθηματικός τύπος, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση, λίγο θέλει να μεταπεισθεί και να μην πετύχει την εξαγορά των εδαφών που χρειάζεται η εταιρεία φυσικού αερίου για τις γεωτρήσεις της. Λίγο θέλει δηλαδή, για να μεταβληθεί από golden boy σε άνθρωπος της υπαίθρου. Έχει όμως δίπλα του τη συνεργάτιδά του την Σου (Φράνσις Μακ Ντόρματ), που είναι πιο ψυχρή και σκληρή στη δουλειά της και τον επαναφέρει στην τάξη.
Παρά την προβλέψιμη εξέλιξη, η ταινία διαθέτει μια ανατροπή, η οποία δεν έχει τη δύναμη που (προφανώς) απαιτεί το σενάριο. Τι μένει λοιπόν; Η ερμηνεία του Ντέιμον, η φωτογραφία και η περιγραφή των ανθρώπων της ενδοχώρας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καρατερίστα Χολ Χόλμπρουκ, που υποδύεται έναν ηλικιωμένο καθηγητή (Φρανκ Γέιτς), ο οποίος και θα είναι αυτός που με τα επιχειρήματά του, θα ποτίσει τις πρώτες αμφιβολίες στον Στιβ. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί ο Τζον Κραζίντσκι, που υποδύεται έναν άνετο, θαρραλέο και θρασύ ακτιβιστή, τον Ντάστιν, που βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον Στιβ.
Σκηνοθεσία Γκας Βαν Σαντ
Με τους Ματ Ντέιμον, Τζον Κρασίνσκι, Φράνσις Μακντόρμαντ, Ρόζμαρι Ντεβίτ, Σκουτ Μακνέρι, Τίτους Γουέλιβερ, Χαλ Χόλμπρουκ
Προβάλλεται από 28.2.2013

(Κριτική μου στο myFilm)