21/2/13

Μαθήματα ενηλικίωσης (The sessions)

Χωρίς να κάνω συγκρίσεις, η ταινία αυτή μου έφερε στο μυαλό τη «Θάλασσα μέσα μου» και τους «Άθικτους». Δύο ταινίες που αντιμετώπιζαν την τετραπληγία με δυο διαφορετικούς τρόπους, αλλά πολύ σοβαρά και με αξιοπρέπεια. Η πρώτη με μια αισιόδοξη τραγικότητα και η δεύτερη με λυτρωτικό, ενίοτε και καυστικό χιούμορ.
Τα «Μαθήματα Ενηλικίωσης» συνδυάζουν και τα δύο. Αυτή τη φορά, στην αντιμετώπιση της έλλειψης σεξουαλικής δραστηριότητας που απασχολεί τον κατάκοιτο από μικρή ηλικία Μαρκ Ο’ Μπράιαν.
Δύσκολο εγχείρημα, αλλά η σκηνοθετική ματιά του Μπεν Λέβιν, βγάζει όλους μας από τη δύσκολη θέση και μας χαρίζει μια αισιόδοξη ταινία. Βγάζει δε από τη δύσκολη θέση και τον ήρωα της ταινίας, βάζοντας δίπλα του δύο πολύ ανθρώπινες και προσγειωμένες φιγούρες. Τη σεξοθεραπεύτρια της Έλεν Χαντ (που πάει για Όσκαρ) και τον καθολικό ιερέα του Γουίλιαμ Μέισι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον Μαρκ με στωικότητα και εξαιρετική συμπάθεια. Όλα δε, θα πάνε καλά μέχρι τέλους.
Η Έλεν Χαντ, υποδύεται τέλεια την ψυχρή επαγγελματία, που παρασύρεται προς στιγμήν από τα συναισθήματά της για τον ασθενή της, ο οποίος έχει αποθέματα και ενέργειας (ειρωνεία: στην αέναη αδράνειά του) και χιούμορ που γοητεύει. Ο δε Γουίλιαμ Μέισι, στο ρόλο του ανοιχτόμυαλου ιερέα, που πλησιάζει τον ασθενή και ως απλός άντρας πλέον, δίνει ρέστα ηθοποιίας. Δεν συζητώ δε, τον πρωταγωνιστή Τζον Χόκς, που κρατά και το δυσκολότερο ρόλο! Θα έδινα Όσκαρ στον υπεύθυνο της επιλογής των ηθοποιών (ελληνιστί: casting) για τις τρεις αυτές επιλογές. 
Υπόθεση: Στην ηλικία των 38 ετών, ο Μάρκ Ο΄Mπράιαν, ένας ποιητής που έχει μείνει τετραπληγικός λόγω πολιομυελίτιδας και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, αποφασίζει πως δεν θέλει πλέον να είναι παρθένος. Με τη βοήθεια της σεξοθεραπεύτριάς του και την καθοδήγηση του ιερέα του έρχεται σε επαφή με την Σέριλ Κόεν-Γκριν, μια ειδική θεραπεύτρια και πρακτικό του σεξ, μια γυναίκα με παιδί, σύζυγο και υποθήκη. 
Σκηνοθεσία: Μπεν Λέβιν
Μμε τους: Τζον Χοκς, Έλεν Χαντ, Γουίλιαμ Μέισι
Προβάλλεται από 21/2/2013

(Κριτική μου στο myFilm)