21/3/13

Δεν κρατιέμαι (Los amantes pasanjeros)

Εντάξει, όσοι βλέπετε τα ονόματα της Πενέλοπε Κρουζ και του Αντόνιο Μπαντέρας στους τίτλους, μη τρέξετε μόνο γι’ αυτούς γιατί θα απογοητευτείτε. Η εμφάνισή τους δεν διαρκεί πάνω από δύο λεπτά (και των δύο μαζί) στην αρχή της ταινίας, όπου υποτίθεται ότι εμφανίζονται για να προσφέρουν λίγο γέλιο και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας.
Μάλιστα, μιλάμε για κωμωδία από αυτές που μπορεί να κάνει ο Πέντρο Αλμοδοβάρ και σε όποιον αρέσουν. Εξαιρετικά σουρεαλιστική και με σατιρική διάθεση κατά πάντων. Σε αυτούς που τους αρέσει ο Αλμοδοβάρ (όπως εγώ, ας πούμε), η ταινία θα αρέσει πάρα πολύ. Οι άλλοι που μέσα από τη σουρεαλιστική του ματιά επιζητούν κοινωνική κριτική, θα απογοητευτούν. Η κοινωνική κριτική αυτή τη φορά είναι έμμεση και ασκείται μέσα από το κλειστό χώρο του αεροπλάνου, όπου πολύς κόσμος αρκετές φορές δεν δείχνει αυτό που είναι και χρειάζεται κάποιος κίνδυνος, να τους ενώσει, να τους φέρει κοντά, ώστε όλοι να ανοίξουν τις ψυχές τους, όπως τα οστρακοειδή (τώρα τη Σαρακοστή) στο βραστό νερό. Πραγματικά, ο Αλμοδοβάρ αυτή τη φορά παίρνει τους πρωταγωνιστές του και τους… βράζει στο ζουμί τους, Αποτέλεσμα; Γέλιο, από τον τρόπο που τους αντιμετωπίζει και γενικότερα από το περιβάλλον που τους περιβάλλει. Το εσωτερικό ενός αεροπλάνου σε χρώματα… λούνα-παρκ, που δεν έχουν σχέση με καμία γνωστή αεροπορική εταιρία και φωτογραφημένο υπέροχα και παιχνιδιάρικα.
Η μουσική της ταινίας, θυμίζει βραζιλιάνικο καρναβάλι (παρεμβάλλεται και ένα χορευτικό) και οι ερμηνείες είναι ανάλογες του χώρου και του θέματος της ταινίας, από ηθοποιούς που, μου φαίνεται, ότι το διασκεδάζουν πραγματικά.
Βλέπεται ευχάριστα.
Υπόθεση: Έστω ότι είστε αεροσυνοδός και το αεροπλάνο με το οποίο πετάτε έχει ένα «σοβαρότατο τεχνικό πρόβλημα». Οι πιλότοι – παρόλο που είναι από τους πιο έμπειρους και άριστα εκπαιδευμένους που υπάρχουν – δυσκολεύονται να βρουν μια λογική λύση, μέσα σε μια καμπίνα που γεννά συνεχώς απρόβλεπτες καταστάσεις. Οι επιβαίνοντες – μια θεότρελη μίξη ετερόκλητων χαρακτήρων – δείχνουν σαστισμένοι και εμφανώς αγχωμένοι για την περίεργη εξέλιξη της πτήσης τους και η προοπτική της ασφαλούς προσγείωσης δεν φαίνεται καν στον άμεσο ορίζοντα. Εσύ είσαι ο πιο περήφανος αεροσυνοδός του κόσμου, αλλά φυσικά – ως άνθρωπος – είσαι γεμάτος προβλήματα και πίνεις ένα-δύο ποτηράκια για το στρες! Η σωτηρία τόσο του πληρώματος, όσο και των επιβατών της πτήσης 2549 για Μεξικό, περνάει από τα χέρια σου και μόνο. Τι θα κάνεις; Τι άλλο, πέρα από χορό, τραγούδι και…καλώς ήρθατε στην πτήση των ονείρων σας! 
Σκηνοθεσία: Πέντρο Αλμοδοβάρ
Με τους: Πενέλοπε Κρουζ, Αντόνιο Μπαντέρας, Ραούλ Αρέμπαλο, Χαβιέ Κάμαρα, Κάρλος Αρέθες, Παθ Βέγκα, Μπλάνκα Σουάρεθ, Λόλα Δουένιας, Χούγκο Σίλβα, Σεσίλια Ροθ, Μιγέλ Άνχελ Σιλμπέστρε
Προβάλλεται από 21-3-2013
(Κριτική μυ στο myFilm)