30/3/13

Η γεύση της εκδίκησης (Dead man down)

Νέο-νουάρ ταινία με μπόλικη δράση, εξαιρετικό σενάριο, πλήρεις χαρακτήρες και μια ερμηνεία έκπληξη, αυτή του Κόλιν Φάρελ, για τον οποίο - δεν το κρύβω - είχα μια ανησυχία. Κι όμως, καταφέρνει να κρατήσει πάνω του την ταινία, με το βλέμμα του, την εσωστρέφειά του και τις αινιγματικές σιωπές του.
Δίπλα του, η γνωστή μας από το «Κορίτσι με το τατουάζ» Νούμι Ράπας, άλλη μια εσωστρεφής και λιγομίλητη, εξαιτίας μιας ατυχίας: χαράχτηκε για πάντα το πρόσωπό της, πάνω σε αυτοκινητικό δυστύχημα (και ήταν αισθητικός). Γλυκιά φυσιογνωμία και ταυτόχρονα σκληρή, γιατί έτσι την έκανε η ζωή.
Μαζί της στο καταθλιπτικό διαμέρισμα, απέναντι από το διαμέρισμα του Φάρελ, η κουφή μητέρα της, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, που σκέπτεται το καλό της και θέλει να δει το κορίτσι της ευτυχισμένο,. Συμπαθητική, ήρεμη και υπομονετική «έχει τη διαίσθηση» ότι η κόρη της στο πρόσωπο του Κόλιν Φάρελ έχει βρει το στήριγμά της. Έλα όμως, που αυτός είναι μια μηχανή που σκοτώνει (και ο θεατής στο τέλος μένει με την απορία «που είχε μάθει αυτός ο ήσυχος άνθρωπος να είναι άτρωτος και που έβρισκε τόσα όπλα;»).
Αλλά δεν θα κολλήσουμε εκεί, διότι δεν μας το επιτρέπει η δράση, η σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία, το γεμάτο ανατροπές σενάριο, οι ερμηνείες, η σωστή φωτογραφία και η μουσική υπόκρουση.
Υπόθεση: Ο Βίκτορ είναι το δεξί χέρι ενός άρχοντα του υπόκοσμου, του Αλφόνς, ο οποίος
παρακολουθεί τα μέλη της συμμορίας του να δολοφονούνται ένα προς ένα, ενώ κάποιος άγνωστος του στέλνει συνεχώς απειλητικά μηνύματα. Εν μέσω αυτών των γεγονότων, ο Βίκτορ γνωρίζει τη Μπέατρις, μια μυστηριώδη Γαλλίδα, που ζει με τη μητέρα της σε ένα διαμέρισμα, ακριβώς απέναντι από το δικό του. Η έλξη του προς εκείνη αρχίζει και μεγαλώνει, όταν θα ανακαλύψει ότι δεν είναι αυτή που φαίνεται, αλλά ένα θύμα που αναζητά εκδίκηση και χρειάζεται απλά τη βοήθεια του. Σύντομα όμως ανακαλύπτει κι εκείνη, ότι ούτε ο Βίκτορ είναι ο άντρας που νόμιζε, αλλά ένας άντρας που αναζητά εκδίκηση για το θάνατο της οικογένειας του. Όταν οι δύο αυτοί πληγωμένοι κι εμμονικοί άνθρωποι έρθουν κοντά, η χημεία και η ένταση μεταξύ τους θα γεννήσει ένα βίαιο και καθαρτικό πλάνο εκδίκησης.
Σκηνοθεσία: Νιλς Άρντεν Όπλεβ
Με τους: Νούμι Ράπας, Κόλιν Φάρελ, Ντομινίκ Κούπερ, Τέρενς Χάουαρντ, Αρμάντ Ασάντ, Ιζαμπέλ Ιπέρ
Προβάλλεται από 4-4-2013
(Κριτική μου στο myFilm)