30/3/13

Hasta la vista!

Όταν φέτος έχεις δει την ταινία «Άθικτοι» και το «The sessions» νομίζεις πια ότι τα έχεις δει όλα.
Η ταινία με τους τρεις κολλητούς με ειδικές ανάγκες που θέλουν να κάνουν διακοπές και να έχουν ταυτόχρονα σεξουαλικές σχέσεις αντιμετωπίζεται με συμπάθεια, αλλά σαν ταινία δεν σου προσθέτει το κάτι παραπάνω από αυτό που έχεις αντιμετωπίσει με την κωμωδία «Άθικτοι» και τη σοβαρή, αλλά ευχάριστη ταινία «The sessions», όπου στην πρώτη γελάς με την καρδιά σου και στη δεύτερη χαμογελάς με τη σοβαρότητα και το χιούμορ των ηρώων της.
Υπάρχουν μόνον δύο σημεία για συζήτηση, η συμπεριφορά και οι μηδενιστικές αντιλήψεις του ομορφότερου της παρέας, που οι γιατροί δεν του έχουν αφήσει περιθώρια ζωής. Όπως υπάρχει και η στάση της χοντρής μεν, αλλά με λεπτά αισθήματα νοσηλεύτριας, που τους συνοδεύει σ’ αυτό το παράξενο ταξίδι τους. Δύο σημεία, που όμως χάνονται μέσα στην υπόλοιπη αισιόδοξη και δυστυχώς (για την ταινία) προβλέψιμη ατμόσφαιρα.
Διότι, όλα είναι προβλέψιμα σ’ αυτή την ταινία, από την αρχή μέχρι το τέλος. 
Τελικά, είναι πολύ δύσκολη, η σοβαρή σκηνοθετική προσέγγιση του θέματος της αναπηρίας. Hasta la
vista, babies!
Υπόθεση: Τρεις φίλοι στα 20 τους χρόνια λατρεύουν και αγαπούν το κρασί και τις γυναίκες. Κρασί έχουν γευθεί άφθονο αλλά δεν έχουν ποτέ μέχρι σήμερα εμπειρία με γυναίκα. Είναι ακόμη παρθένοι. Σε μια βραδιά κρασιού και οινογνωσίας αποφασίζουν ότι θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι στην Ισπανία ευελπιστώντας ότι εκεί θα βρουν τη χαμένη απόλαυση τους και θα αποκτήσουν την πρώτη σεξουαλική εμπειρία τους. Τίποτα και κανείς δεν θα τους σταματήσει. Ούτε καν ότι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες: ο ένας έχει πρόβλημα όρασης, ο άλλος κινείται με αναπηρικό καροτσάκι και ο τρίτος είναι εντελώς παράλυτος. 
Σκηνοθεσία: Τζέφρι Εντχόβεν
Με τους: Ρόμπρεχτ Βάντεν Τόρεν, Ζιλ Ντε Σρίβερ, Τομ Άουντενερτ, Ιζαμπέλ Ντε Χέρτοφ
Προβάλλεται από 4-4-2013
(Κριτική μου στο myFilm)