13.3.13

Σαββατοκύριακο στο Hyde Park (Hyde Park on Hudson)

Μια ρομαντική ματιά στη σχέση του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ και της μακρινής του ξαδέρφης Ντέιζι, αλλά μόνον για ένα σαββατοκύριακο, εκείνο που ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Αγγλίας είχαν επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη.
Μέσα από την πυκνή αφήγηση της Ντέιζι, βλέπουμε όχι μόνο τη σχέση του Φράνκλιν και της Ντέιζι, την ιδιόρρυθμη αλλά απαραίτητη και για τους δύο, τελικά, αλλά και την αμηχανία των ανθρώπων που έχουν διαφορετικές κουλτούρες καθώς και τους τρόπους προσέγγισης.
Ο φακός του σκηνοθέτη κινείται αργά, απαλά, ανάμεσα στους οικοδεσπότες της οικίας της μαμάς Ρούσβελτ και στους καλεσμένους της και καταγράφει αντιδράσεις, σχόλια και ψιθύρους. Παρόλο δε που η συνάντηση των ηγετών είναι πολιτική και από αυτή θα κριθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, η ταινία δεν στέκει στο πολιτικό μέρος, αλλά στους χαρακτήρες των προσώπων με μια σχολαστική - ολίγον από Τσέχωφ - ματιά και τους κάνει προσιτούς και ανθρώπινους.
Στη χαλαρή ατμόσφαιρα, συμβάλει ιδιαίτερα η απαλή μουσική του Τζέρεμι Σαμς, που αν την ακούσεις με κλειστά μάτια, είναι κατάλληλη για φουαγιέ ξενοδοχείου πολυτελείας (και δη αμερικανικού), ενώ τα κοστούμια και τα ντεκόρ της ταινίας είναι αρκούντως πειστικά και βοηθούν στην υπέροχη φωτογράφιση, τόσο των εσωτερικών χώρων όσο και της αμερικανικής υπαίθρου.
Από τις ερμηνείες, μπορώ να πω ότι βλέπουμε έναν έξοχο Μπιλ Μάρεϊ και μακριά από τους ρόλους που τον έχουμε συνηθίσει, εκτός ίσως από τον ρόλο του στο «Χαμένοι στη μετάφραση», που ήταν εξίσου καλός και εσωτερικός. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό καρατερίστα και η ταινία αυτή βρήκε τον ιδανικό ηθοποιό για Ρούσβελτ. Εξίσου καλή είναι και η Λόρα Λίνεϊ στο ρόλο της στενής-μακρινής ξαδέρφης, ενώ ο βασιλιάς της Αγγλίας βρήκε το σωστό εκφραστή του στο πρόσωπο του Σάμιουελ Γουέστ.
Ταινία καρτ-ποστάλ που χαρίζει δύο ευχάριστες οπτικο-ακουστικές ώρες.
Υπόθεση: Το 1939, ο Ρούζβελτ και η σύζυγός του Έλενορ (Ολίβια Γουίλιαμς) φιλοξενούν το βασιλικό ζεύγος της Αγγλίας στο σπίτι τους στην πόλη Χάιντ Παρκ, κοντά στον ποταμό Χάτσον της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας Βρετανός μονάρχης επισκέπτεται την Αμερική: η Αγγλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πολεμικής σύρραξης με τη Γερμανία, και οι βασιλείς της αναζητούν απεγνωσμένα την υποστήριξη του Ρούζβελτ. Οι διεθνείς σχέσεις όμως περνούν μέσα από την πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων του Προέδρου, καθώς η μητέρα, η σύζυγος και οι ερωμένες του συνωμοτούν, με αποτέλεσμα το σαββατοκύριακο να μείνει αξέχαστο στο βασιλικό ζεύγος. Μέσα από τα μάτια της Ντέιζι (Λόρα Λίνεϊ), της γειτόνισσας και ερωμένης του Ρούζβελτ, θα παρακολουθήσουμε την ιδιαίτερη σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο μεγάλα έθνη, και θα κατανοήσουμε τα μυστήρια του έρωτα και της φιλίας.
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Μίτσελ
Με τους: Μπιλ Μάρεϊ, Λόρα Λίνεϊ, Ολίβια Γουίλιαμς, Ολίβια Κόλμαν, Έλενορ Μπρον, Σάμιουελ Γουέστ, Μπλέικ Ρίτσον
Προβάλλεται από 14-3-2013

(Κριτική μου στο myFilm)