7/3/13

Οζ: Μέγας και παντοδύναμος (Oz the great & powerful)

Οι παλαιότεροι, έχετε δει την ταινία του 1939 με τίτλο «Ο μάγος του Οζ»; Ε, λοιπόν καμία σχέση, παρόλο που είναι εμπνευσμένη από το ίδιο μυθιστόρημα.
Είναι βέβαια, άρτια από τεχνική άποψη και μπορώ να πω, ότι ο σχεδιασμός και η φωτογραφία της είναι ό,τι καλύτερο έχω δει σε 3D. Αλλά πολύ παραμύθι φίλε μου και το ωραίο είναι ότι δεν μπορείς να προσδιορίσεις σε τι ηλικιακό κοινό απευθύνεται (ποιο τάργκετ γκρουπ σκοπεύει, στα ελληνικά). Έχει κάτι από ταινίες του Τιμ Μπάρτον: την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» σε έμπνευση, τον «Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» σε χρώματα, το «Frankenweenie» που ξεκινάει με μικρό format για να ξεδιπλωθεί στην εξέλιξη σε ευρεία οθόνη για να σε μαγέψει οπτικά. Επίσης, διαθέτει τη μουσική του Ντάνι Έλφμαν (αν τον θυμάστε από τους «Μπάτμαν» είναι εξαιρετικός συνθέτης), αλλά ως εκεί. Δεν έχει αυτό το κάτι, που θα σε κρατήσει στο κάθισμά σου, όπως οι ταινίες που προανάφερα (αν και το Frankenweenie με είχε απογοητεύσει λίγο προς το τέλος) και μάλλον πάσχει από σενάριο. Αυτό είναι… όλο προβλέψιμο.
Οι ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών δεν παρουσιάζουν τίποτα το ιδιαίτερο, όπως και οι χαρακτήρες που υποδύονται. Οι «καλοί» είναι «πολύ καλοί» και οι «κακοί» είναι  «εκνευριστικά κακοί» και όλοι μαζί είναι πολύ κακοί, αν με πιάνετε.
Κατά την προβολή, καθίστε κοντά σε διάδρομο, με εύκολη πρόσβαση στο μπαρ. 
Υπόθεση: O Oscar Diggs, ένας πονηρός ερασιτέχνης μάγος, που δουλεύει σ’ ένα τσίρκο κάπου στο σκονισμένο Κάνσας, επιβιβάζεται στο αερόστατο του και καταλήγει από τύχη στη γεμάτη ζωντάνια κι εκπλήξεις Χώρα του Οζ. Φαίνεται να έχει μόλις χτυπήσει φλέβα χρυσού, αφού δόξα και φήμη του χαρίζονται απλόχερα, αλλά πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με τρεις καχύποπτες μάγισσες κι όλα θα αλλάξουν. Η Theodora (Mila Kunis), η Evanora (Rachel Weisz) και η Glinda (Michelle Williams) δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι αυτός είναι ο σπουδαίος μάγος που όλοι περίμεναν, κι ο απρόθυμος Oscar θα κληθεί να αποδείξει την αξία του και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους της μαγικής χώρας. Στην προσπάθεια του να ανακαλύψει ποιος είναι καλός και ποιος όχι, ο ήρωας θα επιστρατεύσει τα μαγικά του κόλπα και την ευφυΐα του για να μεταμορφωθεί όχι μόνο στον πανίσχυρο Μάγο της Χώρας του Οζ, αλλά και σε καλύτερο άνθρωπο.
Σκηνοθεσία: Σαμ Ράιμι
Με τους: Μίλα Κούνις, Τζέιμς Φράνκο, Μισέλ Γουίλιαμς, Ρέιτζελ Βάις, Άμπιγκεϊλ Σπένσερ, Ζακ Μπραφ
Προβάλλεται από 7-3-2013

(Κριτική μου στο myFilm)