8/3/13

The paperboy

Τζον Κιούζακ
Ένα πολύ ωραίο φιλμ-νουάρ που διαθέτει όλα τα υλικά της συνταγής: Πρώτα-πρώτα υπάρχει ο φόνος, ύστερα έρχεται το βασικό ερώτημα «Ποιος-είναι-ο-δολοφόνος» ώστε να αθωωθεί ένας θανατοποινίτης. Κατόπιν, διαθέτει την εκτός οθόνης αφήγηση και μάλιστα από γυναίκα, στη συνέχεια δεν έχει ντετέκτιβ, αλλά έναν δημοσιογράφο-ερευνητή που κυνηγάει το Πούλιτζερ και ερευνά την υπόθεση μπαίνοντας σε επικίνδυνα μονοπάτια. Επίσης, διαθέτει τη μοιραία γοητευτική ξανθιά, που επί του προκειμένου είναι η «ανάφτρα» -παρά τα χρονάκια της-  Νικόλ Κίντμαν. Επίσης, έχει τους σκληρούς που εμποδίζουν αρχικά την έρευνα, αλλά και κάποιους χαρακτήρες που ανατρέπουν τα όσα βλέπεις από την αρχή. Υπάρχουν τα μπαρ και τέλος η άγρια φύση της αμερικανικής επαρχίας με τα δάση και τα έλη της, που αποτελεί και αυτή ένα σημαντικό στοιχείο στα έργα νουάρ (και μη ξεχνάτε τις βροχές και την υγρασία από τα ασπρόμαυρα φιλμ με τους ντετέκτιβ και τις βρεγμένες καπαρντίνες, μέχρι το Seven και το επιστημονικής φαντασίας Blade Runner).
Το σενάριο, εκτός από το ατού της αφήγησης διαθέτει ανατροπές. Η φωτογραφία επίσης είναι αρκετά καλή και μόνο η κίνηση της κάμερας μου τα χαλάει λίγο, που πότε βλέπει τους πρωταγωνιστές ντοκιμαντερίστικα και αποστασιοποιείται, ενώ άλλοτε πλησιάζει σε δραματικά κλόουζ απ (όπως τα λέμε ελληνικά) τα πρόσωπα, σα να θέλει να εμβαθύνει στους χαρακτήρες τους, ενώ προς το τέλος δεν χαρίζεται στις σκηνές ωμής βίας και αιφνιδιάζει, αλλά αυτό είναι και θέμα οπτικής του σκηνοθέτη. Τι να κάνουμε; Έχει προηγηθεί το Precious και πρέπει να είμαστε επιεικείς.
Από ερμηνείες, θα έλεγα ότι ο καλύτερος είναι ο Κιούζακ στο ρόλο του κατάδικου, σκληρός και απροσδόκητος. Η Κίντμαν ως ερωμένη του είναι αρκετά καλή και σέξι. Ο Μακόναχι, νομίζεις ότι έχει γεννηθεί με μια οδοντογλυφίδα στο στόμα. Μόνο τότε φαίνεται σκληρός, αλλά εδώ έχει και δισυπόστατο ρόλο! Όσο για τον πιτσιρικά και διαρκώς ερωτευμένο (πρώτα με τον εαυτό του και τα πορνοπεριοδικά του και στη συνέχεια με την Κίντμαν) Ζακ Έφρον,δείχνει να έχει μέλλον.
Υπόθεση: Η ταινία εκτυλίσσεται στον αμερικάνικο νότο και έχει ως πρωταγωνιστή ένα φιλόδοξο και ιδιοτελή δημοσιογράφο, ο οποίος με τη βοήθεια του μικρότερου αδελφού του προσπαθεί ν’ αποδείξει την αθωότητα ενός μελλοθάνατου, ελπίζοντας στο βραβείο Πούλιτζερ. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μια γοητευτική γυναίκα που διατηρεί ερωτική αλληλογραφία με τον κατάδικο, αναστατώνει τα δύο αδέλφια. 
Σκηνοθεσία: Λι Ντάνιελς
Με τους: Μάθιου ΜακΚόναχι, Νικόλ Κίντμαν, Ζακ Έφρον, Τζον Κιούζακ, Ντέιβιντ Ογιέλοβο, Σκοτ Γκλεν, Μέισι Γκρέι
Προβάλλεται από 7-3-2013

(Κριτική μου στο myFilm)