16.4.13

Οι γυναίκες του λεωφορείου 678 (Cairo 678)

Υπόθεση: Η ταινία εξιστορεί μια σκληρή πλευρά της Αιγύπτου που δεν είναι ευδιάκριτη στους περαστικούς επισκέπτες. Πρόκειται για την πραγματικότητα τριών γυναικών από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις στο Κάιρο, που ενώνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν την σεξουαλική παρενόχληση που βιώνουν καθημερινά.
Ενώ η Φάιζα (Bushra), μια συντηρητική μητέρα δύο παιδιών, προσπαθεί να βρει το δίκιο της, στην άλλη πλευρά της πόλης η Σέμπα (Nelli Karim), πλούσια σχεδιάστρια κοσμημάτων, η ίδια θύμα άγριας επίθεσης  ομάδας νέων ανδρών, δίνει διαλέξεις σε γυναίκες για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, προσπαθώντας να τις πείσει να μιλήσουν για το πρόβλημά τους.
Παράλληλα, η Νέλλη (Nahed El Sebai),  ερασιτέχνης κωμικός, είναι η πρώτη γυναίκα στην Αίγυπτο, που θα κινηθεί δικαστικά για την βίαιη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε.
Μία από τις γυναίκες θα αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, και όταν οι άντρες επιχειρούν να την παρενοχλήσουν μέσα στο λεωφορείο, αυτή τους τραυματίζει με μαχαίρι στα σεξουαλικά τους όργανα. Αυτή της η ενέργεια την ενώνει με τις άλλες δύο πρωταγωνίστριες, οι οποίες την εξιδανικεύουν, ενώ ο Έσσαμ (Maged El Kedwany), o ανακριτής της αστυνομίας που ερευνά την υπόθεση φτάνει στα ίχνη τους.
Κριτική: Επιδερμική προσέγγιση ενός πραγματικά ενδιαφέροντος θέματος, όπως αυτό της
σεξουαλικής παρενόχλησης, και ειδικά σε μια κοινωνία, στην οποία όπως φαίνεται στην ταινία, θεωρείται και αντιμετωπίζεται ως ένα αναπόφευκτο κοινωνικό γεγονός.
Είμαστε στο Κάιρο, όπου τρεις διαφορετικών κοινωνικών και επαγγελματικών τάξεων γυναίκες, αντιμετωπίζουν η κάθε μια με τον τρόπο της το φαινόμενο, ώσπου η μια από αυτές αποφασίζει να αντιδράσει βίαια. Ύστερα από μια σειρά βιαιοπραγιών απέναντι στους «παρενοχλούντες», ένας αστυνομικός επιθεωρητής θα τις εντοπίσει και σιωπηρά θα ενθαρρύνει τη μια από αυτές να υποβάλλει μήνυση και το θέμα να πάρει έκταση.
Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι επίπεδες και ακολουθούν τον καταγγελτικό χαρακτήρα του σεναρίου, το οποίο όπως εξελίσσεται είναι και προβλέψιμο.
Η σκηνοθεσία και οι διάλογοι, μου θύμισαν έντονα τα ηθικοπλαστικά σίριαλ του δικού μας Νίκου Φώσκολου και δεν θα σας πω εάν αυτό είναι υπέρ, ή κατά της ταινίας.
Σκηνοθεσία: Μοχάμεντ Ντιάμπ
Με τις: Νέλι Καρίμ, Μπούσρα, Ναχέντ Ελ Σεμπάι
Προβάλλεται από 18-4-2013

(Κριτική μου στο myFilm)