21/4/13

«Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» στη Βορέειο στο Μαρούσι

Η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργανώνει στο χώρο της Βιβλιοθήκης (Μιλτιάδου & Στ. Δραγούμη 30, Μαρούσι) θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 και ώρα 17:00 – 19:00 προβολή της κινηματογραφικής ταινίας του Pier Paolo Pazzolini «Το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» με ομιλητή τον ψυχολόγο Δημήτριο Μαγριπλή.
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση και σχολιασμός της ταινίας, ενώ όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 210 6147181 και επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή εγκαίρως.
Η ταινία, είναι αυτή που ανέτρεψε τα καθιερωμένα γύρω από τον τρόπο που αντιμετωπιζόταν το Θείο δράμα και προβλήθηκε το 1964 με ερασιτέχνες ηθοποιούς και σε φυσικά ντεκόρ του ιταλικού νότου με τσουβάλια αντί για κουστούμια ηθοποιών. 
Στο ρόλο του «πολύ ανθρώπινου Ιησού» χρησιμοποιήθηκε ένας ισπανός φοιτητής, ενώ το ρόλο της μητέρας του έπαιξε η πραγματική – και γριά – μητέρα του Παζολίνι. Μπροστά στη νέα οπτική του Παζολίνι όλες οι άλλες απεικονίσεις του Ιησού στο σινεμά, θυμίζουν γλυκερά, ρομαντικά δράματα για την τηλεόραση. 
Η ταινία κέρδισε το Μεγάλο Καθολικό Βραβείο στην Ιταλία και μόνον οι δεξιές εφημερίδες έμειναν να γράφουν ότι «ο διάβολος έγινε Πάπας». 
(Διαβάστε και για άλλες ταινίες με θέμα το Χριστό ΕΔΩ)