26/4/13

Ο παράδεισος δεν είναι εδώ (Polluting Paradise"

Ο Φατίχ Ακίν μας είχε συνηθίσει σε καλύτερα. Εδώ έχουμε ένα ντοκιμαντέρ για ένα πολύ δύσκολο, κοινωνικό θέμα, αυτό των χωματερών, που βασανίζει και τη χώρα μας, και μάλιστα με πρόστιμα από την ΕΕ στη δική μας περίπτωση, αφού δεν ακολουθούμε τις οδηγίες της για την τακτοποίησή του.
Στην ταινία, παρακολουθούμε τη ζωή των κατοίκων ενός παραδεισένιου χωριού, κοντά στο οποίο θέλουν να δημιουργήσουν χωματερή και μάλιστα σε έναν κρατήρα, που είχε δημιουργηθεί προηγουμένως από εξορύξεις μεταλλευμάτων. Τώρα, πώς μπορεί ένα χωριό να χαρακτηρίζεται παράδεισος, έχοντας προηγουμένως δίπλα του ένα χώρο που γίνεται εξόρυξη μετάλλων, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.
Η ουσία πάντως είναι ότι οι κάτοικοι, δεν πρόλαβαν να χαρούν που στέρεψαν τα μεταλλεύματα και πήγαν να τους φορτώσουν χωματερή.
Ο σκηνοθέτης, μας δίνει πλάνα του τοπίου, των σπιτιών και των κατοίκων, χωρίς ιδιαίτερη εικαστική αξία και ταυτόχρονα παίρνει συνεντεύξεις από δήμαρχο και άλλους παράγοντες για τη σημασία, αλλά

και τις καταστροφές που δημιουργεί το έργο αυτό. Παρακολουθούμε την αγωνία των κατοίκων, αλλά και τις μάταιες κινητοποιήσεις τους, αφού οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και κανείς δεν δίνει πλέον σημασία.
Η ταινία έχει χρησιμότητα στο ελληνικό κοινό, μόνο σα πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην Ανατολία. Το θέμα είναι κοινωνικό και πολύ ευρύ και αυτό, δυστυχώς, στην ταινία δεν φαίνεται.
Υπόθεση: Οι κάτοικοι του Καμπούρνου, ενός χωριού της βορειοανατολικής Τουρκίας, έζησαν για ολόκληρες γενιές σε αρμονική συμβίωση με τη φύση, βασιζόμενοι στην καλλιέργεια τσαγιού και την αλιεία. Πριν από δέκα χρόνια όμως, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να ρίχνει απορρίμματα στους λόφους του χωριού, με αποτέλεσμα η περιοχή να μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή, που παραβαίνει τους κανόνες ασφαλείας και δημιουργεί συνεχώς ατυχήματα και καταστροφές. Ο Ακίν κινηματογράφησε επί 5 χρόνια τον αγώνα των κατοίκων ενάντια σε Υπουργούς, δικαστικούς και οικονομικά συμφέροντα, δημιουργώντας ένα αξιοπρόσεχτο πορτρέτο της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας.
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Προβάλλεται από 25-4-2013
(Κριτική μου στο myFilm)