8/5/13

Η πέτρα της υπομονής (The patience stone)


Μέσα από έναν πρωτοφανή μονόλογο της πρωταγωνίστριας, που διακόπτεται από εξωτερικές σκηνές δράσης, ο σκηνοθέτης καταφέρνει με αυτή την ταινία να θίξει ένα σωρό θέματα, από την εμπόλεμη κατάσταση και τις συνέπειές της σε διάφορες χώρες (εδώ μάλλον υπαινίσσεται το Αφγανιστάν, διότι πουθενά δεν αναφέρεται σε ποια χώρα διαδραματίζεται η υπόθεση), μέχρι τα ήθη και τα έθιμα των χωρών της μέσης Ανατολής, τις θρησκευτικές αντιλήψεις, τη θέση της γυναίκας σ’ αυτές τις κοινωνίες, την πίστη, την τιμή, την οικογένεια, τις διαφορετικές αξίες και προτεραιότητες σε σχέση με το δυτικό πολιτισμό.
Η ταινία είναι ένα πραγματικό διαμάντι, τόσο για το ρυθμό αφήγησης, όσο και για τα θέματα που θίγει, καθώς και για την ερμηνεία της Γκολσίφτεχ Φαραχανί, αυτής της μελαχρινής Ιρανής καλλονής με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, η οποία μάλιστα εξορίστηκε από τη χώρα της για τις φωτογραφήσεις της στο περιοδικό Madame Figaro.
Μια ταινία που αξίζει να δει κανείς και να τη σκεφτεί μετά με την ησυχία του.
Υπόθεση: Σύμφωνα με την περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της λες όλα σου τα βάσανα, τους πόνους, όλα σου τα μυστικά... Μέχρι που μια μέρα η πέτρα σκάει, εκρήγνυται. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα λυτρώνεσαι. Η ιστορία, διαδραματίζεται σε μια μουσουλμανική χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Μια νεαρή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, το φόβο, τον έρωτα ... Του εξομολογείται για πρώτη φορά αλήθειες που ίσως κάθε γυναίκα σ' αυτόν τον κόσμο, θέλει να πει στο σύντροφο της αλλά δεν το τολμά... Και μάλλον κρύβει μέσα της, αλήθειες γυναικών από κάθε γωνιά της γης. Σε αυτό το παραλήρημα, αποφασίζει να του φανερώσει και τα πιο μεγάλα μυστικά της... Έτσι, ο άντρας της, γίνεται γι' αυτήν η πέτρα της υπομονής... 
Σκηνοθεσία: Ατίκ Ραχιμί
Με τους: Γκολσίφτεχ Φαραχανί, Χαμίντ Τζαβαντάν, Μασί Μροβάτ