Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Νομοταγείς τύποι (Stand up guys)

Ο Αλ Πατσίνο μόλις έχει αποφυλακιστεί και καταρρακωμένος από την πολυετή φυλάκιση προσπαθεί να επανέλθει με τη βοήθεια του πιστού του φίλου Κρίστοφερ Γουόκεν, ο οποίος όμως εκβιάζεται να τον σκοτώσει μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
Οι δύο μαζί θα βγάλουν από τον οίκο ευγηρίας τον τρίτο φίλο τους Άλαν Άρκιν, ο οποίος βγαίνοντας θα βρει τον εαυτό του και θα οδηγήσει αυτοκίνητο όπως παλιά. Θα μπλέξουν σε απίθανες σεναριακά καταστάσεις, αλλά θα ξεμπλέξουν θεαματικά και με μια απώλεια. Δεν σας τη λέω.
Ο Πατσίνο, φαίνεται τόσο κουρασμένος που νομίζεις ότι δεν υποδύεται, αλλά παίζει τον εαυτό του. Από την άλλη,
ο Γουόκεν κυνικά αδιάφορος όπως ήταν πάντα, εμφανίζεται απίστευτα σκληρός και είσαι σχεδόν σίγουρος ότι θα εκτελέσει τον Πατσίνο όταν έρθει η ώρα, πλην όμως η εξέλιξη είναι προβλέψιμη, ειδικά όταν βλέπεις τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο ο Πατσίνο (με τη ματιά του σκύλου που κουνάει την ουρά του και σου ζητάει μόνο τη φιλία σου). Τέλος, ο Άρκιν το διασκεδάζει πραγματικά και όχι μόνο βάσει του σεναρίου.
Με σενάριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τριών μεγάλων ηθοποιών (σε ηλικία και ηθοποιία), η ταινία διαθέτει ευαισθησία, συγκίνηση, χιούμορ και δράση, όσο κι αν το τελευταίο φαίνεται απίστευτο και τελικά βλέπεται ευχάριστα.
Υπόθεση: Ο ψύχραιμος Βαλ, παίρνει εξιτήριο από τη φυλακή, αφού έχει εκτίσει την σχεδόν τριακονταετή ποινή του, αρνούμενος να καταδώσει τους συνεργούς του στην αστυνομία. Στην ελεύθερη ζωή του τον περιμένει ο κολλητός του, ο Ντοκ και σύντομα οι δυο τους συναντιούνται με τον τρίτο της παρέας, τον Χιρς. Το δέσιμο των τριών φίλων παραμένει πολύ δυνατό, και παρά την ηλικία τους, η ικανότητά τους να προκαλούν το χάος δείχνει το ίδιο ζωντανή όπως παλιά. Τι σημαίνει αυτό;
Ο σοφός λαός μας λέει πως «Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι»! Σφαίρες πάνε και έρχονται, θεότρελα ξενύχτια βουτηγμένα στις εγκληματικές σκανδαλιές αγκαλιάζουν τις μεγαλύτερες παρανομίες που μπορείτε να φανταστείτε και ατελείωτες καταχρήσεις με άφθονο σεξ γεμίζουν τα μερόνυχτα τις παλιοπαρέας, καθώς οι ανάγωγοι αλλά θεωρητικά «νομοταγείς τύποι» προσπαθούν να θυμηθούν τους παλιούς καλούς καιρούς. Μέσα στο απόλυτο χάος και ενώ ο χρόνος κυλά, ένας από τους τρεις «γκάνγκστερ» δείχνει να κρατά ένα επικίνδυνο μυστικό, το οποίο τον βάζει σε τρομερό δίλημμα καθώς ο χρόνος για να βρει τη λύση όλο και λιγοστεύει.
Καθώς ο ήλιος ανατέλλει και η θρυλική τριάδα δείχνει να ζει στιγμές αιώνιας δόξας και έκστασης, οι παλιόφιλοι έρχονται ευθέως αντιμέτωποι με μια πτυχή του σκοτεινού τους παρελθόντος που απαιτεί λύση εδώ και τώρα. Θα τα καταφέρουν άραγε να νικήσουν τη λήθη και να γραφτούν στη σελίδα της αιωνιότητας ή θα περάσουν και οι ίδιοι στην ιστορία, παίρνοντας μαζί τους τις αξίες και τα ιδανικά μιας άλλης, αυθεντικής και σκληρής εποχής; 
Σκηνοθεσία:  Φίσερ Στίβενς
Με τους Αλ Πατσίνο, Κρίστοφερ Γουόκεν, Τζουλιάνα Μάργκουλις, Βανέσα Φερλίτο, Άλαν Άρκιν
Προβάλλεται από 23-5-2013
(Κριτική μου στο myFilm)