6/6/13

After Earth

Δεν περίμενα αυτό το βαρετό κατασκεύασμα από τον Σιάμαλαν, ο οποίος στο κάτω – κάτω μας έχει χαρίσει και κάτι καλό παλαιότερα (βλέπε, «Έκτη αίσθηση»).
Η ταινία, που είναι μια παραγωγή, στην οποία συμμετέχει και ο Γουίλ Σμιθ είναι ολοφάνερο ότι πασχίζει να καθιερώσει το ταλέντο (;) του νεαρού Τζέιντεν Σμιθ ως πρωταγωνιστή. Αλλά με το ζόρι πρωταγωνιστής δεν γίνεσαι.
Το σενάριο είναι ανύπαρκτο. Οι διάλογοι είναι τύπου «Σταρ Τρεκ» και η ιστορία του νεαρού που έχει αυτοπεποίθηση στον εαυτό του και θέλει να αποδείξει και στους άλλους τις δυνατότητές του είναι κλασική. Είναι δε αφελής και υπερβαίνει τα όρια της κινηματογραφικής υπερβολής, η περιπέτεια ενός πρωτάρη του διαστήματος να προσπαθεί μόνος του σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον να διασχίσει μια ζούγκλα 100 χιλιομέτρων με τα πόδια για να βρει ένα σωτήριο εξάρτημα εντοπισμού που θα σώσει τον ίδιο και τον πατέρα του που έπεσαν ναυαγοί στην κατεστραμμένη Γη.
Τα εφέ τα έχουμε ξαναδεί. Υπάρχει μεν μια πρωτοτυπία στο σχεδιασμό και το σύμπαν του Σιάμαλαν δεν είναι και άσχημο, αλλά το κυνήγι στη ζούγκλα από ένα τέρας που γίνεται αόρατο (βλέπε «Κυνηγός») και όταν το βλέπεις θυμίζει το Alien με νύχια δεν είναι πρωτότυπο.
Ο Σιάμαλαν απογοητεύει τους φίλους του και τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας.
Υπόθεση: Μετά τη συντριβή του διαστημόπλοιου τους, ο Cypher (Will Smith) και ο έφηβος γιος του Kitai (Jaden Smith) βρίσκονται παγιδευμένοι στον πλανήτη Γη, τον οποίο η ανθρωπότητα έχει εγκαταλείψει εδώ και 1000 έτη εξαιτίας κατακλυσμών. Ο Cypher έχει τραυματιστεί σοβαρά και ο γιος του πρέπει να εξερευνήσει τον αφιλόξενο πλανήτη Γη προς αναζήτηση βοήθειας. Αχαρτογράφητες περιοχές, εξελιγμένα άγνωστα είδη που κυριαρχούν στον πλανήτη και ένα ανεξέλεγκτο εξωγήινο πλάσμα είναι μερικά από τα εμπόδια που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο Kitai. Παράλληλα, πατέρας και γιος πρέπει να βρουν τον τρόπο να συνεργαστούν και να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλο για να καταφέρουν να επιστρέψουν ασφαλείς.
Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Με τους: Γουίλ Σμιθ, Τζέιντεν Σμιθ, Ιζαμπέλ Φερμαν, Ζόι Κράβιτζ
Προβάλλεται από 6/6/2013
(Κριτική μου στο myFilm)