20.6.13

Κυνηγώντας το δολοφόνο μου (D.O.A.)

Η συναρπαστική ταινία «DOA - Κυνηγώντας τον δολοφόνο μου» του Ρούντολφ Ματέ, που πολλοί τη θεωρούν ανώτερη από το ριμέικ του 1987 και είναι βασισμένη σε ένα ιδιοφυές και εξαιρετικά πρωτότυπο σενάριο των Ράσελ Ρόουζ και Κλαρένς Γκριν ξαναπροβάλλεται (σε επανέκδοση) αυτές τις μέρες στη χώρα μας και σε διανομή New Star.
Πρόκειται για ένα «κλασικό παράδειγμα ταινίας που στηρίχτηκε μεν σε “σφιχτές” τσέπες, αλλά σε ανοιχτά μυαλά. Μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία, μια ταινία που θα συνεχίσει
να κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων όσοι αγαπούν το κλασικό φιλμ νουάρ». Οι ανατροπές είναι ποικίλες και διαρκείς και το υπέροχο ασπρόμαυρο κάδρο του βιρτουόζου της κάμερας Ρούντολφ Ματέ δίνουν στο διαρκώς εντεινόμενο μυστήριο μια διάσταση σχεδόν απόκοσμη, σε μια πέρα για πέρα πάντως «γήινη» ταινία. Κάθε σκηνή της ταινίας είναι γεμάτη εκπλήξεις, κάθε καρέ είναι γεμάτο ενέργεια. Πρόκειται για ένα φιλμ, που όσο στερείται φανταχτερών μέσων και ψεύτικων χολιγουντιανών σκηνικών, τόσο είναι γεμάτο από πανέξυπνες ιδέες και λαμπερούς χαρακτήρες.
Υπόθεση: «D.O.A.» είναι τα αρχικά της φράσης «Dead on arrival»· που σημαίνει «Νεκρός κατά την άφιξη». Και, κατά μία έννοια, αυτό ακριβώς συμβαίνει στο ξεκίνημα της ταινίας, ένα ξεκίνημα που δικαίως θεωρείται ως μία από τις πιο πρωτότυπες εναρκτήριες σκηνές ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου:
Ο Φρανκ Μπίγκελοου, ένας  μικροασφαλιστής του Σαν Φραντσίσκο, μπαίνει σε ένα αστυνομικό τμήμα της πόλης και καταγγέλλει ότι... τον έχουν δολοφονήσει!
Χαρακτηριστικός ο εναρκτήριος διάλογος: Μπίγκελοου: Θέλω να αναφέρω μια δολοφονία / Αστυνομικός: Ποιος δολοφονήθηκε; / Μπίγκελοου: Εγώ...

Πρωτότυπο, βέβαια, δεν είναι απλώς και μόνο το ξεκίνημα, είναι και ολόκληρη η υπόθεση της ταινίας, που δικαίως θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα φιλμ νουάρ που έχουν γυριστεί ποτέ. Με κεντρικό ήρωα τον «ζωντανό-νεκρό» Μπίγκελοου (ο οποίος έχει μόλις μια μέρα ζωής μπροστά του, έχοντας ανακαλύψει ότι δηλητηριάστηκε με μία τοξική ουσία που επιφέρει το θάνατο μετά από 24 ώρες), η ταινία καταγράφει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς την προσπάθειά του κεντρικού της ήρωα να ανακαλύψει τόσο τον δολοφόνο του όσο και κάποιο αντίδοτο στο δηλητήριο που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στον οργανισμό του.
Πρωταγωνιστούν: Έντμοντ Ο’ Μπράιεν ως Φρανκ Μπίγκελοου, Πάμελα Μπρίτον ως Πόλα Γκίμπσον, Λούθερ Άντλερ ως Μάγιακ, Μπέβερλι Γκάρλαντ ως μις Φόστερ, Λιν Μπάτζετ ως κυρία Φίλιπς
Προβάλλεται ήδη.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αμαρυσία στις 20/6/13)