Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Η συμμορία των μάγων (Now you see me)

Όταν το 1997 έγραφα για την εφημερίδα με την οποία συνεργάζομαι, ένα επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια του κινηματογράφου, με υπότιτλο «Μια βιομηχανία ψευδαισθήσεων», θυμάμαι ότι μου την είχαν πέσει –μερικοί- αναγνώστες πως ο υπότιτλος αδικούσε την 7η Τέχνη. Υπάρχουν, μου έγραφαν και ταινίες βασισμένες στη ζωή, στην ιστορία του ανθρώπου, υπάρχουν ντοκιμαντέρ, και μου θύμιζαν «ξεχνάς το σινεμά βεριτέ;», «ξεχνάς όλα εκείνα τα αριστουργήματα της κλασσικής λογοτεχνίας και πως αποδόθηκαν;».
Αυτά και άλλα πολλά μου έγραφαν, ενώ εγώ στο αφιέρωμα κατέληγα ότι «ένας σκηνοθέτης είναι θεός για το έργο του, αφού πλάθει ό,τι σύμπαν μπορεί ανάλογα με τις δυνατότητες της εποχής του». Μη μακρηγορώ… θεωρώ ότι απευθύνομαι σε έξυπνο κοινό.
Ό,τι σύμπαν και να δημιουργήσει ένας σκηνοθέτης, αν είναι ικανός μπορεί να πείσει τον αποφασισμένο να δει κινηματογράφο –και όχι ρεπορτάζ- θεατή με τον σκηνοθετικό του ρυθμό, τη μουσική, τη φωτογραφία και φυσικά με την καθοδήγηση των ηθοποιών πάνω σε ένα ολοκληρωμένο σενάριο. Εδώ όμως δεν πείθεσαι με τίποτα.
Η Συμμορία των Μάγων είναι μια άνευ προηγουμένου ψευδαίσθηση, που γυρίστηκε χωρίς λόγο και χωρίς κατάληξη και καταφέρνει «ως δια μαγείας» να ισοπεδώσει ικανούς ηθοποιούς, σε χάρτινους ήρωες κατώτερους από τους υπερ-ήρωες των κόμικς (στο κάτω-κάτω εκεί μιλάμε για κόμικς). Ας μη μιλήσουμε για το σενάριο. Θα το διαβάσετε στη συνέχεια.
Υπόθεση: Oι Ντάνιελ Άτλας (Τζέσε Άιζενμπεργκ), Μέριτ Μακίννει (Γούντι Χάρελσον), Χένλι Ρίβς (Άιλα Φίσερ) και Τζάκ Γουάιλντερ (Ντέιβ Φράνκο), είναι οι δεξιοτέχνες «Τέσσερις Καβαλάρηδες», οι οποίοι – ως σύγχρονοι Ρομπέν των Δασών –καταφέρνουν να ληστέψουν τα πιο καλά φυλασσόμενα χρηματοκιβώτια διεθνώς, παίζοντας με τη δύναμη του μυαλού - και τα νεύρα των διωκτικών αρχών! Η ομάδα των τεσσάρων, μοντέρνων, μάγων συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη, θέλγοντας το κοινό της με μια σειρά από τολμηρές και πρωτότυπες ληστείες, κάνοντας χρήση εντυπωσιακών τεχνολογικών τρικ, τα οποία αφήνουν το κοινό τους πάντα με το στόμα ανοιχτό. Αρχικά τραβάνε πάνω τους το ενδιαφέρον του κόσμου ληστεύοντας, από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μια γαλλική τράπεζα, στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια ξεσκεπάζουν έναν οικονομικό εγκληματία, διοχετεύοντας την ίδια στιγμή, με τον δικό τους “μαγικό” τρόπο, τα εκατομμύρια που εκείνος καταχράστηκε, στους τραπεζικούς λογαριασμούς μελών του ακροατηρίου τους. Απέναντί τους, συναντάμε τους Ντίλαν Ρόουντς (Μάρκ Ράφαλο) και Άλμα Ντρέι (Μελανί Λοράν), δύο ειδικά εκπαιδευμένους πράκτορες του FBI και της Ιντερπόλ αντίστοιχα, οι οποίοι παρακολουθούν από απόσταση αναπνοής τη δράση των τεσσάρων, προκειμένου να προβλέψουν την επόμενή παράνομη δραστηριότητά τους. Λίγο πριν απογοητευθούν πλήρως, από την ανικανότητά τους να εντοπίσουν της αδυναμίες στη δράση των τεσσάρων μάγων, όμως, εμφανίζεται στην εξίσωση ένας τραπεζικός διευθυντής (Μάικλ Κέιν), ο οποίος τους στέλνει – ως από μηχανής θεό - τον ειδικό σε θέματα μαγείας Τάντιους Μπράντλει, (Μόργκαν Φρίμαν). Όταν ο Τάντιους αποκαλύπτει στις αρχές πως το κόλπο της τραπεζικής ληστείας ήταν μια καλοσχεδιασμένη οπτική ψευδαίσθηση και πως η μυστηριώδης ομάδα ετοιμάζει ένα ακόμη μεγαλύτερο κόλπο, τότε τα πλάνα καταδίωξης αλλάζουν άρδην και το «παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό» παίρνει άλλη τροπή. Κάτω από αυτή την υπόθεση, οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα ύπαρξης ενός νέου μέλους των «Καβαλάρηδων» ο οποίος ίσως να συντονίζει τις παράνομες δράσεις τους. Παράλληλα πασχίζουν να προβλέψουν τα επόμενα βήματά των «Καβαλάρηδων» και όσο περισσότερο πλησιάζουν στη βάση της δράσης της ομάδας, τόσο περισσότερο περιπλέκεται και η κατάσταση, μέχρι που, τελικά, κανείς δε θα μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα τι είναι αλήθεια και τι ψέμα!
Σκηνοθεσία: Λουί Λετεριέ
Με τους: Μόργκαν Φρίμαν, Ντέιβ Φράνκο, Ισλα Φίσερ, Μαρκ Ράφαλο, Γούντι Χάρελσον, Τζέσε Άιζενμπεργκ, Μάικλ Κέιν, Μέλανι Λοράν, Ελίας Κοτέας
Προβάλλεται από 6/6/2013
(Κριτική μου στο myFilm)