9/7/13

Ο κανόνας της σιωπής (The company you keep)


Πολύ καλός ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, και ως σκηνοθέτης αλλά και ως πρωταγωνιστής αυτού του σχεδόν αυτοβιογραφικού φιλμ, που διαπραγματεύεται τον αγώνα ενός πρώην ακτιβιστή της ταραγμένης δεκαετίας του 60 (με τις αντιπολεμικές εκστρατείες για το Βιετνάμ), που κατηγορείται άδικα για ληστεία και φόνο, να αποδείξει μετά από πολλά χρόνια την αθωότητά του. Ταυτόχρονα, η ταινία αγγίζει θέματα όπως η φιλία, η αφοσίωση και η σταθερότητα σε αρχές και αξίες.
Ο εσωστρεφής –λόγω παρελθόντος– ήρωας του Ρέντφορντ, θα αναγκαστεί να έλθει αντιμέτωπος με ένα φιλόδοξο δημοσιογράφο (που τον υποδύεται έξοχα ο Σία Λαμπέφ), αλλά και με το FBI. Από την άλλη ο δημοσιογράφος, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον –ισορροπιστή λόγω σκοπιμοτήτων– αρχισυντάκτη του, τον οποίο υποδύεται ο Στάνλεϊ Τούτσι (άλλος εξαιρετικός ηθοποιός), ενώ γύρω τους αναπτύσσουν ιδανικά τους υπόλοιπους χαρακτήρες μια πλειάδα γνωστών μεγάλων (και σε ηλικία, λόγω του σεναρίου) ηθοποιών.
Η δραματική εξέλιξη κορυφώνεται σταδιακά με σωστές δόσεις, το σενάριο κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, ενώ διαθέτει ανατροπές μέχρι την τελευταία στιγμή. Ταυτόχρονα, μέσα από τους ήρωές του ο Ρέντφορντ κάνει εύστοχο πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο για την εποχή που οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί στο μάταιο πόλεμο του Βιετνάμ.
Υπόθεση: Ο Τζιμ Γκραντ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ) είναι ένας επιφανής δικηγόρος που αναλαμβάνει υποθέσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πατέρας μία κόρης, την οποία μεγαλώνει μόνος του, στα ήρεμα προάστια του Όλμπανι, στη Νέα Υόρκη. Ο κόσμος του έρχεται τα πάνω-κάτω όταν ένας φιλόδοξος νέος δημοσιογράφος, ο Μπεν Σέπαρντ (Σία Λαμπέφ), αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητά, αυτή δηλαδή ενός πρώην ακτιβιστή της οργάνωσης Weather Underground, που εξαιτίας της συμμετοχής του σε μία ένοπλη ληστεία, καταζητείται για φόνο. Έχοντας ζήσει για περισσότερα από 30 χρόνια ως δικηγόρος, ο Γκραντ πρέπει τώρα να τραπεί σε φυγή. Εξαιτίας του, το FBI εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, ενώ αυτός προσπαθεί να εντοπίσει το μοναδικό άτομο που μπορεί να «καθαρίσει» το όνομά του. Ο Σέπαρντ γνωρίζει τη σημασία της δημοσιογραφικής του αποκάλυψής και συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία της καριέρας του. Είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να επωφεληθεί. Ψάχνει βαθιά στο παρελθόν της οργάνωσης. Παρά τις προειδοποιήσεις του αρχισυντάκτη του και τις απειλές του FBI, ο Σέπαρντ παρακολουθεί στενά κάθε βήμα του Γκραντ. Καθώς ο Γκραντ αναμοχλεύει το παρελθόν του και επανασυνδέεται με πρώην μέλη της αντιπολεμικής οργάνωσης Weather Underground στην οποία ανήκε, o Σέπαρντ συνειδητοποιεί ότι κάτι δεν κολλά στην ιστορία. Καθώς το FBI στενεύει τον κλοιό γύρω από τον Γκραντ, ο Σέπαρντ ανακαλύπτει συγκλονιστικά μυστικά που ο Γκραντ κρατούσε κρυμμένα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Όταν οι δύο τους έρχονται αντιμέτωποι πρόσωπο με πρόσωπο στο Μίσιγκαν, θα πρέπει να βρουν τρόπο να συμφιλιωθούν με το ποιοι πραγματικά είναι και τι θέλουν από τη ζωή.  
Σκηνοθεσία:  Ρόμπερτ Ρέντφορντ
Με τους: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Σία ΛαΜπεφ, Σούζαν Σαράντον, Νικ Νόλτε, Στάνλεϊ Τούτσι, Κρις Κούπερ, Τζούλι Κρίστι, Σαμ Έλιοτ, Μπρένταν Κλίζον, Τέρενς Χάουαρντ, Άννα Κέντρικ, Μπριτ Μάρλινγκ
 
Προβάλλεται από 11/7/2013
(Κριτική μου στο myFilm