16/8/13

Το κρυφό πάθος της Τερέζ Ντ. (Therese Desqueyroux)

H τελευταία ταινία του Κλοντ Μιλέρ, βασισμένη στο διάσημο μυθιστόρημα του Φρανσουά Μοριάκ.
Γεννημένος στο Παρίσι το 1942, ο Κλόντ Μιλέρ, ξεκινάει στην ηλικία των 20 χρονών τις σπουδές του στον κινηματογράφο στο FEMIS. Από το 1968 μέχρι το 1975 εργάστηκε στο πλευρό του Φρανσουά Τριφό, ως διευθυντής παραγωγής. Το 1976 σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία «The Best Way to Walk». Οι διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν για τον Μιλέρ. Έχοντας στο ενεργητικό του 16 υποψηφιότητες και ένα βραβείο César το 1998, με την ταινία του «Class Trip», κερδίζει το βραβείο Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2012 η ταινία «Thérèse Desqueyroux», που ήταν η ταινία λήξης του Φεστιβάλ των Καννών, ήταν το «κύκνειο» άσμα του. Πέθανε τον Απρίλιο του 2012.

Υπόθεση: Γαλλία, τέλη της δεκαετίας του ’20. Η Τερέζ, μια φιλελεύθερη γυναίκα, παντρεύεται τον γείτονά της Μπερνάρ και οι μεγάλες περιουσίες τους ενώνονται. Ο Μπερνάρ ανέχεται τον ισχυρό χαρακτήρα και τις παθιασμένες απόψεις της πανέξυπνης συζύγου του, αλλά εκείνη σύντομα αρχίζει να ασφυκτιά από την ανία της επαρχιώτικης ζωής και τη μετριότητα του άντρα της. Ονειρεύεται το Παρίσι, την πολιτιστική κίνηση, ψάχνει για ερεθίσματα και για διαφυγή. Το πάθος της αυτό θα την οδηγήσει στα άκρα…
Ο Κλοντ Μιλέρ λέει για την ταινία και το βιβλίο που τον ενέπνευσε: «Το μυθιστόρημα του Φρανσουά Μοριάκ “Thérèse Desqueyroux” πραγματικά με συνεπήρε! Ό,τι ήθελα από μια ταινία ήταν εκεί! Στην ταινία επικρατεί μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, η οποία καταφέρνει να καθηλώσει και να συνεπάρει τον θεατή μέσα σε αυτήν. Στο βιβλίο η ιστορία εξελίσσεται με μια αναδρομή στο παρελθόν. Στην ταινία μου, προσπαθώ να εξηγήσω από την αρχή τα πράγματα για να καταλάβουμε την ψυχολογία της Τερέζ. Ο άνδρας της Τερέζ στο μυθιστόρημα  παρουσιάζεται ως άγριος και επαρχιώτης, βαθιά συνδεδεμένος με τους θεσμούς της οικογένειας. Με τη δικιά μου οπτική, του ευγενικού συζύγου, δημιουργώ αγωνία και εκπλήξεις, σχετικά με τις πράξεις και τη συμπεριφορά της Τερέζ. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων είχα συνέχεια στο μυαλό μου ότι είναι παγίδα να παρουσιάσω την ιστορία όπως ο Μόριακ - η επιτυχία δεν θα είναι σίγουρη».
Ακόμη, ο Φρανσουά Μοριάκ θέτει στο βιβλίο του μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αθώωση της Τερέζ, εγώ όμως την απαλλάσσω πλήρως για την πράξη της, γιατί όπως αναφέρει και η ίδια “όπου δεν υπάρχει θύμα, δεν υπάρχει και έγκλημα”. Υπάρχει μια λογική σ’ αυτό».
Πρωταγωνιστούν: Οντρεΐ Τοτού, Ζιλ Λελούς, Αναΐς Ντεμουστιέ, Στάνλεϊ Γουέμπερ
Θα προβάλλεται από 22 Αυγούστου 2013 στους κινηματογράφους από την Rosebud και την Odeon

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αμαρυσία)