4/8/13

Ένα καλοκαίρι (Mud)

Ο 14χρονος Έλλις, ζει σε ένα πλωτό σπίτι, στις όχθες του Μισισιπή στο Άρκανσας, με τους γονείς του, που έχουν αρχίσει να βαριούνται τη συμβίωση με μελλοντική συνέπεια το χωρισμό και ενώ το κράτος θέλει να τους πάρει το παραποτάμιο σπίτι και αυτή είναι η πρώτη ιστορία, που καθορίζει το χαρακτήρα του Έλλις.
Ένα πρωί ο Έλλις το σκάει από το σπίτι με τον καλύτερό του φίλο, Νέκμπον. Τα δύο αγόρια λαχταρούν να εξερευνήσουν μια βάρκα που είδαν ψηλά στα δέντρα, στις όχθες του Μισισιπή, απομεινάρι μιας τρομερής πλημμύρας και αμέσως, το μυαλό του διαβασμένου θεατή πηγαίνει στη γνωστή ιστορία του Μαρκ Τουέιν με τον Χωκ Φιν και τις περιπέτειές του και αυτή είναι μια άλλη ιστορία, μέσα στην ταινία, της αγνής και άδολης φιλίας.
 Πράγματι, οι δύο φίλοι σκαρφαλώνουν, για να ανακαλύψουν ότι κάποιος ήταν εκεί πριν από αυτούς. Ακολουθούν τα χνάρια στην παραλία, και κάπως έτσι γνωρίζουν το Mud (του τίτλου της ταινίας). Η εμφάνισή του προδίδει ότι χρειάζεται βοήθεια υπόσχεται στα νεαρά αγόρια να τους δώσει τη βάρκα σε αντάλλαγμα για φαγητό. Ο Μαντ, είναι πολλές ιστορίες ταυτόχρονα, σ’ αυτή την ταινία και έχει έναν χαρακτήρα δύσκολο να εξερευνήσεις. Πότε λέει αλήθεια και πότε ψέμματα; Κρύβεται γιατί τον κυνηγούν πολλοί και για διάφορους λόγους. Καταζητείται για φόνο, αλλά το μόνο που τον απασχολεί είναι να βρει την παλιά του αγάπη, τη Τζούνιπερ, μια γοητευτική κοπέλα. Αυτή πάλι, είναι μια ακόμα ιστορία. Αποτελεί τη μοιραία γυναίκα, όπως τη βιώνουμε στα φιλμ-νουάρ. Τη γυναίκα-καταστροφή γι’ αυτόν που επιμένει να τη θέλει δική του, ενώ αυτή πηγαίνει με τον κάθε τυχόντα που βρίσκει στο διάβα της. Έτσι η ταινία μας εξελίσσεται σε ένα φιλμ-νουάρ ενηλικίωσης, αφού τα δυο παιδιά στο τέλος θα συμπεριφερθούν σαν ενήλικες και κυρίως ο Έλλις, που αποτελεί μόνος του μια άλλη ιστορία και ασπάζομαι την άποψη του σκηνοθέτη Τζεφ Νίκολς: «Η ταινία αφορά την αγάπη. Πρόκειται για αυτό το αγόρι, τον Έλλις, που αναζητά απεγνωσμένα απόδειξη  ότι η αγάπη μπορεί να διαρκέσει, είτε στους γονείς του, είτε στο θείο του καλύτερου του φίλου, ή στο νέο του φίλο, το Μαντ. Θέλει να δει την αγάπη να νικά. Θέλει να βεβαιωθεί ότι δε χάνεται».
Ο Τζεφ Νίκολς έχει καταφέρει να φτιάξει μια καταπληκτική και πολυεπίπεδη ταινία, με ένα πρωταγωνιστή που καθηλώνει, τον Μάθιου Μακόναχι και δυο πιτσιρικάδες, τους Τάι Σέρινταν (Έλλις) και Τζέικομπ Λόφλαντ (Νέκμπον) που πραγματικά παίζουν με τα μάτια, ενώ και η Ρις Γουίδερσπουν, αποτελεί μια ερμηνευτική έκπληξη στο ρόλο της μοιραίας Τζούνιπερ. Τέλος, σε ένα χαρακτηριστικά μοναχικό ρόλο-κλειδί, εμφανίζεται ο (αγαπημένος μου –και συγγραφέας) Σαμ Σέπαρντ.
Το ποτάμι του Μισισιπή και η λάσπη του, που παραπέμπει και αυτή στον τίτλο της ταινίας, προσθέτει μια μυστηριακή ατμόσφαιρα και η υπέροχη φωτογραφία, όλης της γύρω περιοχής μαζί με την ευχάριστη μουσική κάνουν απολαυστική την παρακολούθηση της ταινίας. 
Προβάλλεται από 18/7/13
Σκηνοθεσία: Τζεφ Νίκολς
Με τους: Μάθιου Μακόναχι, Ρις Γουίδερσπουν, Τάι Σέρινταν, Τζέικομπ Λόφλαντ, Σαμ Σέπαρντ, Μάικλ Σάνον