17/10/13

Όσα φέρνει ο χρόνος (About time)

Εντάξει, μη νομίζετε ότι είναι και ό,τι καλύτερο να μπορείτε να γυρίζετε πίσω στο χρόνο και ειδικά όπως ο νεαρός πρωταγωνιστής της ταινίας, ο οποίος κάθε φορά που πήγαινε κάτι στραβά στα ερωτικά του, γύριζε πίσω για να διορθώσει το λάθος του.
Ωραίο το εύρημα της ταινίας και το πλεονέκτημα του νεαρού, αλλά υπήρχε ένας αστάθμητος παράγοντας: γυρίζοντας πίσω στο χρόνο, διόρθωνε το λάθος του, αλλά η ιστορία εξελισσόταν διαφορετικά και έτσι ο νεαρός πάλι χαμένος βρισκόταν.
Ηθικό δίδαγμα: Αφήστε το χρόνο να κυλάει όπως κυλάει και εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες, διότι
οι ευκαιρίες είναι σαν τις κοπέλες με τα μακριά μαλλιά που ανεμίζουν προς τα πίσω όπως τρέχουν. Αν δεν τις πιάσετε τουλάχιστον από τα μαλλιά, έφυγαν και χαίρετε. Μη σκεφτόσαστε τι θα συνέβαινε αν φυσούσε αντίθετα ή αν σκόνταφταν, κάπου και τις πιάνατε.
Με αυτή τη λογική, λοιπόν, έρχομαι να πιστέψω ότι το «Εάν…» του Παπακαλιάτη (και «What if…», όπως πάει στο εξωτερικό) που το είχα καταδικάσει, είναι πολύ καλύτερο από το αφελές παραμυθάκι του νεαρού ασκούμενου δικηγόρου… και δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα του έδινε υπόθεση.
Υπόθεση: Ένας νεαρός, ασκούμενος δικηγόρος, μόλις συμπληρώνει το 21ο έτος της ηλικίας του, ανακαλύπτει (από τον πατέρα του που του το εκμυστηρεύεται) ότι, όπως όλοι οι άντρες στην οικογένειά του, έτσι κι εκείνος έχει πλέον τη δυνατότητα να ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μάλιστα, σε όποια χρονική στιγμή του παρελθόντος του επιθυμεί, και να διορθώνει ό,τι θέλει. Ο πρωταγωνιστής, αρχικά, αποφασίζει, όπως κάθε νεαρός της ηλικίας του, να χρησιμοποιήσει αυτό το δώρο προκειμένου να αποκτήσει φιλενάδα, και γι’ αυτό γυρίζει πίσω, κάθε φορά που κάνει κάτι λάθος στον τομέα του φλερτ και των σχέσεων ώστε να το δοκιμάσει μια δεύτερη φορά. Όμως, αυτό το ταξίδι, παρά τα δώρα που φέρνει, δεν είναι πάντα ευχάριστο ή εύκολο, ούτε πανάκεια για κάθε λύπη ή απογοήτευση που αναπόφευκτα προκύπτουν στη ζωή…
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Κέρτις
Με τους: Ρέιτσελ Μακάνταμς, Μπιλ Νάι, Κι Άσκουιθ Κόου, Λίντσεϊ Ντάνκαν, Ντόνολ Γκλίσον, Τομ Χολάντερ
Προβάλλεται από 17-10-2013
(Δημοσιεύτηκε στο myFilm