24/10/13

Captain Philips

Για άλλη μια φορά ο Τομ Χανκς δείχνει την ερμηνευτική κλάση του. Αυτή τη φορά ως πλοίαρχος φορτηγού που πέφτει θύμα πειρατείας, ενώ για άλλη μια φορά και ο σκηνοθέτης Πολ Γκρίνγκρας (Στη σκιά των κατασκόπων - Το τελεσίγραφο του Μπορν), δείχνει τη δική του, σε μια ακόμα περιπέτεια έντονης δράσης. Μόνον που αυτή τη φορά, η δράση συσσωρεύεται στο δεύτερο μέρος της ταινίας, αφού το πρώτο κυλάει τυπικά και ευτυχώς που υπάρχει ο Τομ Χανκς.
Βέβαια, έχοντας δει φέτος το χειμώνα την «Πειρατεία στον ωκεανό» του δανού Τομπίας Λίντχολμ, δεν μπορούμε να μην κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής κινηματογραφικής οπτικής απέναντι στις πειρατείες,  παρ’ όλο που  η επιχειρηματική κουλτούρα (business culture)  είναι κοινή: να σωθεί το πλοίο και το εμπόρευμα, και όλα τα άλλα… «γαία πυρί μιχθήτω».
Στην ευρωπαϊκή εκδοχή (του Λίντχολμ),
είχε δοθεί μεγαλύτερο βάρος στα ψυχολογικά πορτραίτα των ηρώων, τόσο του πλοιάρχου και των πειρατών, όσο και του εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας που έκανε τις διαπραγματεύσεις, αλλά και της οικογενείας του πλοιάρχου που περνούσε και αυτή τη δική της αγωνία.
Στην αμερικανική εκδοχή (του Γκρίνγκρας), η οικογένεια και η εταιρεία έχουν ξεχαστεί και το βάρος δίνεται στα πρόσωπα του πλοιάρχου Φίλιπς και του αρχηγού των πειρατών, ενώ στο δεύτερο μέρος μοιράζεται στον Φίλιπς και στην υπεροπλία του αμερικανικού ναυτικού, που σχετίζεται με θέματα πειρατείας. Τόσο, που το μυαλό του λίγο ψαγμένου θεατή, δεν μπορεί να μην πάει στην προπαγάνδα (όπως πηγαίνει και στις ταινίες της Κάθριν Μπίγκελοου και σας θυμίζω το Zero Dark Thirty, με τη «χειρουργική» επέμβαση των SEALS για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν).
Μόνον που αυτή τη φορά, η επέμβαση των SEALS είναι τόσο σχολαστική και αργή, που παραλίγο να τον πεθάνουν τον πλοίαρχο Φίλιπς. Όχι πυροβολώντας τον κατά λάθος (ήταν πολύ εύκολο να συμβεί κι αυτό), αλλά από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, επειδή εκτελούσαν την αποστολή διάσωσης αυστηρά με το πρωτόκολλο (by the book, όπως λένε): Πρώτα καταφθάνει το ειδικό για πειρατείες πολεμικό σκάφος, ύστερα καταφθάνει το αεροπλανοφόρο και με ελικόπτερο έρχονται και οι SEALS, μετά αρχίζουν οι απαιτήσεις των SEALS: «Δώστε λίγο φως παραπάνω», «Φέρτε το στόχο πιο κοντά», «Μην πετάτε χαμηλά γιατί σηκώνεται κύμα», «Μη τρέχετε γρήγορα γιατί σηκώνετε απόνερα», «Φορέστε αυτή την μπλούζα να σας βλέπουμε» και άλλα, σε σημείο που αναρωτιέσαι: Αν ήταν χειμώνας και είχε 10 -15 μέτρα κύμα, τι θα έκαναν οι SEALS;  
Βέβαια οι ερμηνείες, με πρώτη και καλύτερη αυτή του Τομ Χανκς, αποζημιώνουν τον υπομονετικό θεατή (διάρκεια ταινίας 134 λεπτά), ο οποίος επιπλέον πρέπει να έχει και γερά νεύρα. 
Υπόθεση: Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η ταινία Captain Phillips διηγείται την ιστορίας μιας σύγχρονης πειρατείας με πρωταγωνιστή τον δύο φορές βραβευμένο με Όσκαρ Tom Hanks (Forrest Gump, Cast Away) και σκηνοθέτη τον υποψήφιο για Όσκαρ Paul Greengrass (The Bourne Ultimatum, The Bourne Supremacy). Την πλοκή πυροδοτεί η κατάληψη του αμερικανικού φορτηγού πλοίου Maersk Alabama από Σομαλούς πειρατές. Η ταινία επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στον Captain Phillips (Tom Hanks) και τον Σομαλό ομόλογό του (Barkhad Abdi), που τον κρατάει όμηρο. Οι δυο τους θα εμπλακούν σε μια σκληρή αντιπαράθεση, 145 μίλια μακριά από τις σομαλικές ακτές και θα βρεθούν στο έλεος δυνάμεων που δεν μπορούν να ελέγξουν.
 Σκηνοθεσία: Πολ Γκρίνγκρας
Με τους: Τομ Χανκς, Κάθριν Κίνερ
Προβάλλεται από 24/10/2013
(Δημοσιεύτηκε στο myFilm)