24/10/13

Δον Ζουάν (Don Jon)

Ο γνωστός ηθοποιός Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, στέκεται για πρώτη φορά πίσω από τις κάμερες, και μας παραδίδει την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία «Δον Ζουάν», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
«Σκέφτηκα ότι μια κωμωδία με θέμα τη σχέση ενός άντρα εθισμένου στο πορνό, και μιας κοπέλας που βλέπει πάρα πολλές ρομαντικές κομεντί, θα ήταν ξεκαρδιστική και καυστική. Κάπως έτσι ξεκίνησε. Αρχικά επρόκειτο για μια ιστορία αγάπης, αλλά στην πορεία πρόσεξα, ότι συχνό εμπόδιο στην αγάπη, είναι ο τρόπος που αντικειμενοποιεί ο ένας τον άλλο. Τοποθετούμε τις προσδοκίες μας στο πρόσωπο του συντρόφου μας, και αντί να δεσμευτούμε και να ακούσουμε προσεκτικά, βάζουμε τους ανθρώπους σε κουτάκια με ταμπέλες...

Ήθελα επίσης να συγκρίνω την πορνογραφία, με τα υπόλοιπα μέσα- το βλέπουμε συνέχεια, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, ειδικά στα διαφημιστικά. Ανθρώπους- συνήθως γυναίκες- που υποβιβάζονται σε πράγματα, σε αντικείμενα του σεξ. Άσχετα αν η εικόνα είναι λογοκριμένη ή όχι, το μήνυμα παραμένει το ίδιο. Ήθελα να το διακωμωδήσω.
Τελικά, είναι μια ταινία για τον τρόπο που συνδέονται οι άνθρωποι, και πως αυτό το συναίσθημα είναι καλύτερο από το οτιδήποτε». Αυτά λέει ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, για την ταινία του, που προβάλλεται από 24 Οκτωβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες και στην οποία πρωταγωνιστούν ο ίδιος και η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Τζούλιαν Μουρ, η Μπρι Λάρσον και ο Τόνι Ντάντζα.
Ο Λέβιτ σε πολύ μικρή ηλικία, απέσπασε το Βραβείο Young Artist, για το ρόλο του στο δράμα του Ρόμπερτ Ρέντφορντ A River Runs Through It. Έγινε γνωστός από την τηλεοπτική σειρά του NBC, 3rd Rock from the Sun. Μετά από έξι επιτυχημένες σεζόν, σταμάτησε την υποκριτική για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.
Υπόθεση: Ο Τζον Μαρτέλλο είναι ένας όμορφος  παλιομοδίτης. Οι φίλοι του τον αποκαλούν “Don Jon”, λόγω της ικανότητας του να σαγηνεύει τις γυναίκες. Παρ’όλα αυτά, βρίσκει πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του.  Η Μπάρμπαρα είναι μια πανέμορφη κοπέλα, που μεγάλωσε με καλές ρομαντικές κομεντί, κι ονειρεύεται τη μέρα που θα βρει τον ιππότη της για να φύγουν μαζί στο ηλιοβασίλεμα. Ενάντια στις κοινωνικές φαντασιώσεις και τα όνειρα τους, οι δυό τους θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την πραγματική οικείοτητα, σ’ αυτή την απρόσμενη και ξεκαρδιστική κωμωδία.
(Δημοσιεύεται σήμερα στην Αμαρυσία)