10/10/13

Επικίνδυνη οικογένεια (The family)

Αρκετά διασκεδαστική και χορταστική μαύρη κωμωδία, στην οποία γνωστά ονόματα επιδίδονται σε γνώριμες σ’ αυτά καταστάσεις. Ο Ντε Νίρο και η Φάιφερ, ως αντρόγυνο και πρώην μαφιόζοι που έχουν καταδώσει τους πρώην συντρόφους τους στη Νέα Υόρκη και προστατεύονται σε χωριό της Νορμανδίας, είναι απολαυστικά κυνικοί, αλλά και δηκτικοί απέναντι στην ευρωπαϊκή κουλτούρα που τους περιβάλλει, γίνονται δε εξαιρετικά επικίνδυνοι όταν οι ζωές τους και οι ζωές των δυο παιδιών τους απειλούνται, όταν τους ανακαλύπτουν οι πρώην συνεργάτες τους και καταφθάνουν με άγριες διαθέσεις.
Η πλοκή είναι συναρπαστική και οι καταστάσεις και διάλογοι εξαιρετικά έξυπνοι με αναφορές σε
ταινίες με γκάνγκστερ, αλλά και υπαινιγμούς σε ταινίες νουάρ. Υπάρχει δε μια απολαυστική σκηνή, όπου ο Ντε Νίρο ως συγγραφέας (που έχει δηλώσει ότι είναι), καλείται να σχολιάσει σε μια βραδιά κινηματογράφου του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, την ταινία «Καλά παιδιά» του Σκορτσέζε (που είναι και παραγωγός της Επικίνδυνης Οικογένειας).
Ο Λυκ Μπεσόν σκηνοθετεί άψογα και με ρυθμό, που σε κρατά σε σχετική αγωνία, με τη δράση να κορυφώνεται σταδιακά μέχρι το κρεσέντο του τέλους, ενώ οι ερμηνείες είναι αυτές που περιμένεις χωρίς ιδιαίτερες εκλάμψεις. Ευτυχώς ο Ντε Νίρο δεν ανατρέχει στις τελευταίες κωμωδίες του, που ήταν πολύ κακός, ενώ ο Τζόουνς δεν καταβάλλει και ιδιαίτερη προσπάθεια, ως επόπτης-προστάτης της ανωνυμίας της οικογένειας και η Φάιφερ είναι απλά καλή και γοητευτική.
Η ταινία, βλέπεται ευχάριστα και ειδικά από τους λάτρεις της μαύρης κωμωδίας.
Υπόθεση: Ένας σκληροτράχηλος και βίαιος Αμερικανός μαφιόζος, που έχει καρφώσει όλους τους προηγούμενους συνεργάτες του, μετακομίζει με τη σύζυγο και τα δυο του παιδιά σε μια ήσυχη κωμόπολη της Νορμανδίας υπό την «διακριτική προστασία» ενός πράκτορα του FBI. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η φύση των ανθρώπων και η οικογένεια Manzoni θα υποκύψει ξανά στις εγκληματικές της συνήθειες. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μερικοί «παλιόφιλοι» από τη Νέα Υόρκη αποφασίσουν να επισκεφτούν τη Γαλλία για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών.
Η γραφική και ήρεμη γαλλική κωμόπολη θα γίνει σύντομα το σκηνικό μιας εκρηκτικής αντιπαράθεσης.
Σκηνοθεσία:  Λικ Μπεσόν
Με τους: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μισέλ Φάιφερ, Τόμι Λι Τζόουνς, Ρικάρντο Κορντέρο, Νταϊάνα Άγκρον

Προβάλλεται από 10/10/2013
((Κριτική από το myFilm και φωτογραφία από την παρουσίαση σστην εφημερίδα Αμαρυσία)