12/10/13

Το παρελθόν - Le Passé

Μετά από τέσσερα χρόνια χωρισμού, ο Αχμάντ επιστρέφει, για να υπογράψει τα χαρτιά του διαζυγίου του, όπως του ζήτησε η Μαρί. Κατά τη διαμονή του, ανακαλύπτει τη νέα σχέση της Μαρί, έναν τύπο τον Σαμίρ, που την έχει καταστήσει έγκυο, αλλά αυτή το κρύβει από τις κόρες της εκ του πρώτου συζύγου, που λείπει στις Βρυξέλες. Μαζί της ταυτόχρονα, μένει και ο γιος του Σαμίρ.
Τουτέστιν, η Μαρί πριν πάρει το διαζύγιο με τον Αχμάντ, που είναι ο δεύτερος σύζυγος, είναι έγκυος από τον υποψήφιο για τρίτο σύζυγο Σαμίρ, αλλά συγκατοικεί με τις δύο κόρες του πρώτου και το γιο του Σαμίρ.
Έκανα επανάληψη της οικογενειακής σύνθεσης, που συγκατοικούν μέσα σε ένα μεσοαστικό σπίτι όχι και τόσο άνετο, ώστε να δείτε ότι και μόνο που τη διαβάζετε, εκνευρίζεστε. Πόσο μάλλον να τη ζείτε κιόλας. Δεν φτάνουν αυτά όμως. Ο Σαμίρ, έχει τη γυναίκα του με κώμα στο νοσοκομείο, ύστερα από μια απόπειρά της για αυτοκτονία.
Και αρχίζουμε: Η μεγάλη κόρη της Μαρί θεωρεί την απόπειρα αυτοκτονίας της συζύγου του Σαμίρ, ως αποτέλεσμα της σχέσης της μητέρας της με αυτόν. Η Μαρί, νομίζει όμως ότι η κόρη της απλά δεν γουστάρει τον Σαμίρ. Την ίδια ώρα ο γιος του Σαμίρ ενοχλείται από την παρουσία του Αχμάντ και δημιουργεί άλλους εκνευρισμούς. Ο Αχμάντ, που φιλοξενείται στο σπίτι μέχρι να πάνε στο δικαστήριο για το διαζύγιο, προσπαθεί ως πιο συνετός, να συμβιβάσει τα αδιέξοδα, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να περιπλέκει τις ήδη περιπεπλεγμένες καταστάσεις, λόγω των εγωιστικών τάσεων που επικρατούν, από όλους τους εμπλεκόμενους. (Ηθικό δίδαγμα: Οι εγωισμοί να μπαίνουν στην άκρη, όταν πρόκειται για σχέσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα).
Τι ακριβώς συμβαίνει και πώς θα ξεμπλέξει η κατάσταση; Τα πράγματα είναι όπως φαίνονται; Ή κρύβονται κι άλλα από πίσω;
Το σενάριο εξελίσσεται πολύ γοργά και είναι πολύ απλό στην πολυπλοκότητά του. Παράλληλα, δημιουργεί συνεχώς νέα ερωτηματικά, σαν θρίλερ. Η εξέλιξη του μύθου ρέει σα γάργαρο νεράκι και οι ανατροπές, ηθικού κυρίως χαρακτήρα, διαδέχονται η μια την άλλη. 
Οι ερμηνείες είναι από άριστες (η Μπερενίζ Μπεζό πήρε βραβείο ερμηνείας στις Κάνες) έως αρκετά καλές και η σκηνοθεσία δεν κάνει «κοιλιά», παρά το πολυσχιδές της υπόθεσης.
Θα χαρακτήριζα την ταινία «εποικοδομητική», παρόλο που δεν βλέπεται ευχάριστα, λόγω του θέματος και ενώ όλοι οι ήρωες εμφανίζονται καταπιεσμένοι. Βλέπεται όμως με ενδιαφέρον, διότι εμβαθύνει και σκιαγραφεί πλήρεις και σωστούς χαρακτήρες και δεν αφήνει κενά.
Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαρχαντί
Με τους: Μπερενίς Μπεζό, Ταχάρ Ραχίμ, Αλί Μοσάφα, Πολίν Μπουρλέ, Ελιές Αγκουίς
 Προβάλλεται από 10/10/2013
(Δημοσιεύτηκε στο myFilm