12/10/13

Luton

Το Luton (ο τίτλος αναφέρεται σε αεροδρόμιο της Μ. Βρετανίας) παρουσιάζεται ως η ιστορία τριών ανθρώπων, οι οποίοι μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους καταπιέζει, βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής, αποσυμπίεσης, εκτόνωσης.
Το θέμα δεν είναι άσχημο και κατά κάποιο τρόπο το έχουμε δει στο παρελθόν σε αρκετές ταινίες, είτε αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία του δράματος, είτε στην κατηγορία του θρίλερ. Πρόσφατα είδαμε ότι, καταπιεσμένη ήταν και η «θλιμμένη Τζασμίν», καταπιεσμένη ήταν και η «Φράνσις Χα», όπως καταπιεσμένοι ήσαν και η «Γκλόρια», αλλά και ο Σέιλορ με τη Λούλα στην «Ατίθαση καρδιά» παλαιότερα, όπως καταπιεσμένος ήταν και ο Νόρμαν στη «Ψυχώ». Όλοι τους, ο καθένας με τη δική του ιδιοσυγκρασία και ο καθένας, ή η κάθε μια με το δικό τους τρόπο εκτόνωσης. Οι σκηνοθέτες τους όμως, ωθούσαν το θεατή σε κάποιες σκέψεις, δημιουργούσαν αινιγματικούς  χαρακτήρες και αν ο θεατής αιφνιδιαζόταν στο τέλος, το πάθαινε επειδή ο σκηνοθέτης ήθελε να τον αιφνιδιάσει
Εδώ στο Luton, οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών της ταινίας, δεν πείθουν
ότι  οι ήρωες πραγματικά πιέζονται και εκτονώνονται με τον τρόπο που αποκαλύπτεται στο τέλος της ταινίας. Η ζωή τους, όπως απεικονίζεται από τον κινηματογραφικό φακό (και μάλιστα με μια υπερφωτισμένη φωτογραφία, λες και το διάφραγμα της κάμερας ήταν πρωί-μεσημέρι-βράδυ ανοικτό για νυκτερινές λήψεις), δείχνει να είναι απαθείς και αδιάφοροι, έτοιμοι να καταρρεύσουν στην πρώτη δυσκολία της ζωής.
Αν ο σκηνοθέτης επιδίωξε να αιφνιδιάσει το θεατή στο τέλος, το πέτυχε.
Το θέμα όμως είναι, ποιος θεατής θα αντέξει να καθίσει μέχρι το τέλος της ταινίας… Διότι ο ρυθμός της είναι πολύ αργός και το σενάριο δεν δημιουργεί αινιγματικούς χαρακτήρες, που θα τον αναγκάσουν να παραμείνει στη θέση του, περιμένοντας τη συγκλονιστική αποκάλυψη.
Υπόθεση: Ο Τζίμης είναι ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου, γύρω στα 17. Η Μαίρη, είναι μια ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30. Ο Μάκης, ένας 50αρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου. Τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους και η καθημερινότητά τους. Μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει όταν όλα γι’ αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής.
Σκηνοθεσία: Μιχάλη Κωνσταντάτου
με τους Νικόλα Βλαχάκη, Ελευθερία Κόμη, Χρήστο Σαπουντζή, Γιώτα Αργυροπούλου, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Κόνυ Ζήκου, Άννα Κουρουπού, Στηβ Κρικρή, Μάγδα Λέκκα
Προβάλλεται από 10/10/2013
(Δημοσιεύτηκε στο myFilm