28/11/13

Ραγισμένα όνειρα (The broken circle breakdown)

Ένας πρωτότυπος ξένος τίτλος (ο ελληνικός είναι πολύ απλοποιημένος), τρεις πολύ καλές ερμηνείες, εξαιρετική μουσική και μια αφήγηση μέσα από πολλά φλασμπάκ, διακρίνουν αυτό το οικογενειακό δράμα από τα τετριμμένα, γύρω από τον έρωτα, την οικογένεια και την απώλεια.
Μπορεί η ιστορία να είναι κλασσική, αλλά ο τρόπος που αποδίδεται καθηλώνει το θεατή. Εάν μάλιστα αυτός είναι και λάτρης της country music και ειδικότερα της bluegrass, τότε μένει απόλυτα ικανοποιημένος. Τα τραγούδια παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ταινία, αφού οι στίχοι τους κάθε φορά ταιριάζουν απόλυτα με τα διαδραματιζόμενα.
Η πρωτοτυπία των  φλασμπάκ βρίσκεται στο γεγονός ότι πολλές φορές δεν έρχονται για να εξηγήσουν τι συνέβη στο παρελθόν και δεν λειτουργούν ως «αποκάλυψη», αλλά απλά συμπληρώνουν πτυχές του χαρακτήρα των πρωταγωνιστών και προσθέτουν κάτι σε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ή μπορούμε να υποθέσουμε.
Η Βέρλε Μπάτενς και ο Γιόχαν Χέλτενμεργκ (που συνυπογράφει και το σενάριο ως το τραγικό ζευγάρι που χάνει την κόρη του, είναι εξαιρετικά πειστικοί στους ρόλους τους. Εκείνη, ως δυνατή γυναίκα που συντρίβεται από γεγονός της απώλειας και εκείνος ως πιο ψύχραιμος επιφανειακά, που προσπαθεί να ισορροπήσει τις καταστάσεις που προκύπτουν, χωρίς επιτυχία.
Επίσης, η Νελ Κατρίς με την αθώα της παιδική ματιά αποκαλύπτεται ιδιαίτερα συγκινητική.
Συνολικά, αυτό το δράμα βλέπεται  ευχάριστα (αντιφατικό, ε;), ενώ το soundtrack, θεωρώ βέβαιο ότι ακούγεται χωρίς να φέρνει στο νου εικόνες από την ταινία.
Υπόθεση: Η Ελίζ και ο Ντιντιέ είναι μαζί εφτά παθιασμένα χρόνια. Όταν η μικρή τους κόρη Μέιμπελ βρεθεί αντιμέτωπη με μια βαριά ασθένεια, όλες οι έντονες στιγμές της σχέσης τους δείχνουν να έρχονται στην επιφάνεια. Αναπολούν τον κεραυνοβόλο τους έρωτα, το φλερτ και το πάθος, το γάμο τους, και τις ευτιχισμένες μέρες που πρωτοήρθε η Μέιμπελ στη ζωή τους. Ένας πλήρης κύκλος ευτυχίας. Η θλίψη και το άγχος για τη μικρή τους κόρη όμως, τους οδηγεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Μάχονται κι ελπίζουν μαζί ότι η αγάπη δε θα τους απογοητεύσει. Η αγάπη όμως, δε μπορεί να νικήσει πάντα τη μοίρα. 
Σκηνοθεσία: Φέλιξ Φον Γκρόνινγκεν
Με τους: Βερλ Μπάτενς, Γιόχαν Χέλντεμπεργκ, Νελ Κατρίς, Γκερτ Βαν Ράμπελμπεργκ, Νιλς Ντε Κάστερ, Ρόμπι Κλάιρεν
Προβάλλεται από 28/11/2013
(Κριτική μου στο myFilm)