14/11/13

Σ' αγαπώ (How I live now)

Μια ταινία που σε συναρπάζει από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή, με  θέμα τον έρωτα δύο ανέμελων παιδιών, ο οποίος διακόπτεται από μια πυρηνική καταστροφή. Μια καταστροφή, που προέρχεται από τη δράση τρομοκρατών (γενικώς και αορίστως), η οποία όμως επιδρά στον ψυχισμό ιδιαίτερα της νεαρής ηρωίδας (άψογη η ερμηνεία της Σάουορς Ρόναν ως Ντέιζι και προσέξτε τις εκφράσεις της από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας), που καταλήγει να τρέχει μόνη της στα δάση και τα βουνά μαζί με τη μικρότερη ξαδέρφη της, πρώτα για να επιβιώσουν και ύστερα για να βρει τον αγαπημένο της.
Αποπνικτική ατμόσφαιρα, άγχος και αγωνία για τις μικρές πρωταγωνίστριες. Σοκαριστικές σκηνές από την αιφνιδιαστική τους ωρίμανση, το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση (να, που υπάρχουν και άλλοι τρόποι εκτός από αυτόν της Αντέλ, για να δείξει ο σκηνοθέτης την «αναζήτηση της αυτογνωσίας»).
Το τέλος χωρίς να είναι happy, έρχεται να αποζημιώσει την επιμονή της ηρωίδας, που έχει όμως και άλλη μια υποχρέωση επιπλέον: να δείξει κατανόηση και υπομονή απέναντι στον ψυχικά τραυματισμένο σύντροφό της.
Ποίηση και λυρισμός διακρίνουν το φιλμ, που αφήνει και μια χαραμάδα αισιοδοξίας, παρά τη ζοφερή ατμόσφαιρα που δημιουργείται όχι μόνον από τους «αόρατους» τρομοκράτες, αλλά και από τα «φίλια» στρατεύματα, τα οποία στα μάτια των παιδιών, είναι εξ ίσου σκληρά.
Υπόθεση: Η Ντέιζι, μια 15χρονη κοπέλα από τη Νέα Υόρκη, περνά το καλοκαίρι στη βρετανική εξοχή μαζί με τα ξαδέλφια της. Οι διακοπές της εξελίσσονται στο τέλειο θερινό ειδύλλιο όταν γνωρίζει τον Εντι, αλλά η χαρά τους θα κοπεί απότομα: στην καρδιά του 21ου αιώνα ξεσπά ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Τα παιδιά χωρίζονται βίαια και η Ντέιζι θ’ αναγκαστεί να παλέψει μόνη της ενάντια σε κάθε αντιξοότητα και τρομακτική απειλή για να επιβιώσει και να ξανασυναντηθεί με το αγόρι που αγάπησε.
Σκηνοθεσία: Κέβιν Μακντόναλντ
Με τους: Σάουορς Ρόναν, Τομ Χόλαντ, Άνα Κάνσελορ, Τζορτζ Μακέι, Κόρι Τζόνσον, Χάρλεϊ Μπερντ
Προβάλλεται από 14/11/2013
(Κριτική μου στο myFilm)