28/11/13

Hunger games: Η φωτιά (Hunger games: Catching fire)

Υπόθεση: Η Κάτνις που έχει καταφέρει να επιβιώσει στους 74ους Αγώνες Πείνας επιστρέφει νικήτρια στην πατρίδα της μαζί με τον συμπαίκτη της Πίτα. Τώρα οι δύο τους πρέπει να φύγουν από τα σπίτια και τις οικογένειες τους και να ξεκινήσουν την «Περιοδεία της Νίκης» σε όλες τις περιφέρειες της Πάνεμ.
Κατά την διάρκεια της περιοδείας φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει , μια μικρή σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει επανάσταση σε όλες τις περιφέρειες. Παρόλα αυτά η Κάπιτολ εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο και όλοι με αρχηγό τον Πρόεδρο Σνόου ετοιμάζονται για τους 75ους Αγώνες Πείνας, τους Αγώνες που θα αλλάξουν την Πανεμ για πάντα.
Κριτική: Εξίσου επιτυχημένη και ίσως καλύτερη από την πρώτη, είναι η συνέχεια των Αγώνων Πείνας, η «Φωτιά»,
η οποία βαδίζει στα χνάρια της πρώτης με λιγότερο εντυπωσιασμό, περισσότερη ωριμότητα αλλά τον ίδιο προβληματισμό για ένα μέλλον, το οποίο ήδη μπορεί να το πλησιάζουμε και να μη το έχουμε συνειδητοποιήσει.
Η «Φωτιά», διαθέτει περιπέτεια και δράση, αίσθημα και ρομαντισμό και τους ίδιους νεαρούς πρωταγωνιστές, παιδιά που μεγαλώνοντας έχουν την ίδια όρεξη για ζωή και ας βγαίνει αυτή από τις στάχτες, όπως ο Φοίνικας στην ελληνική μυθολογία. Στάχτες, που την έχουν οδηγήσει τα γρανάζια ενός σκληρού ολοκληρωτικού καθεστώτος, που αντλεί ονόματα και τελετές από την αρχαία Ρώμη.
Η ταινία, όπως και το δεύτερο βιβλίο της Σούζαν Κόλινς, διαθέτει σασπένς από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή και αποπνέει μηνύματα ανθρωπιάς και αγάπης για τον συνάνθρωπο, την οικογένεια και τη γη που τον θρέφει και τον συντηρεί.
Οι ερμηνείες των νεαρών πρωταγωνιστών, αλλά και των γνωστών ονομάτων που τους υποστηρίζουν, είναι πολύ καλές και εξυπηρετούν το πνεύμα της συγγραφέως, ενώ η σκηνοθεσία του Φράνσις Λόρενς δεν διαφέρει από αυτή του προκατόχου του Γκάρι Ρος.  
Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τρίτο μέρος, η «Κοτσυφόκισσα», το οποίο χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: Οι Στάχτες, Η Επίθεση και Η Δολοφονία και σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ολοκληρωθεί σε δύο ταινίες, ακόμα.
Σκηνοθεσία: Φράνσις Λόρενς
Με τους: Τζένιφερ Λόρενς, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζος Χάτσερσον, Σαμ Κλάφλιν, Λίαμ Χέμσγουορθ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Στάνλει Τούτσι, Τζένα Μαλόουν, Γούντι Χάρελσον, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Αμάντα Πλάμερ, Τζέφρι Ράιτ
(Τα τρια βιβλία της σειράς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις PLATYPUS)
Προβάλλεται από 28/11/2013
(Κριτική μου στη σημερινή Αμαρυσία)