21/11/13

Ψάχνοντας τον Sugarman (Searching for Sugarman)

Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με δομή θρίλερ μυθοπλασίας, για τον Σίξτο Ροντρίγκεζ, ένα τραγουδιστή που ήταν διάσημος στην Αυστραλία και τη Νότιο  Αφρική, αλλά άγνωστος στην Αμερική απ’ όπου ξεκίνησε.
Ο Σίξτο Ροντρίγκεζ στην δεκαετία του ’70, υπήρξε το μεγαλύτερο ροκ είδωλο της Αμερικής κι όμως δεν έγινε ποτέ γνωστός. Σήμερα, στα 70 του χρόνια και μετά από την τεράστια επιτυχία του ντοκιμαντέρ «Ψάχνοντας τον Sugarman»  η καριέρα του εκτοξεύεται και δίνει συναυλίες σε όλον τον κόσμο.
Για τον ίδιο, υπάρχουν πληροφορίες, τόσο στο δελτίο τύπου, όσο και στη Wikiipedia, για το ντοκιμαντέρ μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι ό,τι καλύτερο έχω δει ως βιογραφία και μάλιστα ενός καλλιτέχνη, που δεν υπήρξε ευρύτερα γνωστός.
Ο Σουηδός σκηνοθέτης Malik Bendjelloul έχει γυρίσει μια ταινία με συναίσθημα, λυρισμό και ρομαντισμό και με σκέψεις για την έμπνευση, την ελπίδα, την επιτυχία, την διασημότητα, την ίδια τη  ζωή.  Διαθέτει δε πρωτόγνωρο για το είδος της suspense, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, ενώ οι original μπαλάντες του Ροντρίγκεζ, στην κυριολεξία χαϊδεύουν τ’ αυτιά και γοητεύουν ακόμα και τον μη μουσικόφιλο θεατή, ο οποίος παρακολουθεί την απίστευτη ιστορία ενός ανθρώπου που δούλευε στις οικοδομές και τραγουδούσε παίζοντας την κιθάρα του μόνο για τον εαυτό του.  Αρκεί να αναφερθεί, ότι οι πρώτες αντιδράσεις για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική προκλήθηκαν από τους στίχους των τραγουδιών του. Στίχους-πρόκληση για την εποχή του απόλυτου ρατσισμού
Υπόθεση: Στο τέλος της δεκαετίας του ’60, δύο σημαντικοί μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν έναν άγνωστο μουσικό σε ένα μπαρ του Ντιτρόιτ. Εντυπωσιασμένοι από τις συγκινητικές μελωδίες του και τους προφητικούς του στίχους, ηχογραφούν μαζί του ένα άλμπουμ, που πιστεύουν ότι θα τον κάνει τον μεγαλύτερο καλλιτέχνη της εποχής του. Όμως το άλμπουμ αποτυγχάνει παταγωδώς εμπορικά, ο καλλιτέχνης μένει στην αφάνεια, ενώ γεννιούνται φήμες για δήθεν αυτοκτονία του επί σκηνής.... Παρόλα αυτά, μια πειρατική ηχογράφηση του άλμπουμ φτάνει από την Αμερική στην Νότια Αφρική, όπου γνωρίζει εκπληκτική επιτυχία, κάνοντας εκεί τον μουσικό αυτόν πιο διάσημο από τους Rolling Stones και τον Elvis Presley ! Xρόνια αργότερα, δύο Νοτιοαφρικανοί θαυμαστές του καλλιτέχνη αποφασίζουν να αναζητήσουν τον ήρωά τους που έχει αλλάξει το μουσικό τοπίο της χώρας τους. Η έρευνα τους οδηγεί στην πιο απίστευτη ιστορία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί : την αληθινή ιστορία της ζωής του μουσικού Σίξτο Ροντρίγκεζ. 
Σκηνοθεσία: Μαλίκ Μπεντζελούλ
Με τους: Μαλίκ Μπεντζελούλ, Ροντρίγκεζ
Προβάλλεται από 21/11/2013
(Κριτική μου στο myFilm)