5/12/13

Behind the candelabra

Όπως και με τη «Diana» που προβλήθηκε πρόσφατα, έτσι και το σημερινό  «Πίσω από τα κηροπήγια» δεν είναι μια βιογραφία, αλλά μια δραματοποιημένη αφήγηση της ερωτικής σχέσης του διάσημου Λιμπεράτσε με τον μικρότερό του Σκοτ Τόμσον.
Μια σχέση, η οποία περνάει τα στάδια όλων των σχέσεων. Ενθουσιασμό, έρωτα, αφοσίωση, ζήλια, μίσος, χωρισμό. Τελικά, είτε μεταξύ ετεροφυλόφιλων, είτε μεταξύ ομοφυλόφιλων, οι σχέσεις έχουν τις διακυμάνσεις τους, τα πάνω και τα κάτω τους και το θέμα είναι πως αντιμετωπίζονται από τους ενδιαφερόμενους, αλλά και από τους σκηνοθέτες (ας θυμηθούμε - από gay άποψη - και την επίσης πρόσφατη «Ζωή της Αντέλ»).
Εδώ, ο Σόντεμπεργκ αναπτύσσει τη σχέση των δύο ανδρών με ρυθμό θρίλερ, αποστασιοποιημένος, χωρίς μελοδραματισμούς και έχοντας στη διάθεσή του δύο έξοχους ερμηνευτές. Εξετάζει τη σχέση των δυο ανδρών σα να γυρίζει ντοκιμαντέρ,
κινεί τη κάμερα ανάμεσα στα πλούσια (σε βαθμό κιτς, όπως παραδέχεται και ο Λιμπεράτσε στην ταινία) ντεκόρ, σα να μη θέλει να ενοχλήσει τους πρωταγωνιστές και καταγράφει κινήσεις και καταστάσεις. Έτσι δεν προχωράει στο βάθος των χαρακτήρων και στέκει στην επιφάνεια.
Ο Μάικλ Ντάγκλας είναι η έκπληξη της ταινίας. Στο ρόλο του Λιμπεράτσε καταφέρνει να αποδώσει τον ιδιόρρυθμο μεγάλο αυτό καλλιτέχνη, χωρίς υπερβολές και με εκφραστικό μέτρο. Ο δε μακιγιέρ της ταινίας κάνει θαύματα πάνω του. Θα τον πρότεινα για Όσκαρ.
Ο Ματ Ντέιμον στο ρόλο του Τόμσον, αν και έχει σκληρά χαρακτηριστικά, καταφέρνει να στέκεται ισάξια δίπλα του, ως –προερχόμενος εξ επαρχίας– εραστής, που δεν ξέρει πώς να φερθεί μέσα στο καινούργιο γι’ αυτόν περιβάλλον της χλιδής, της επίδειξης και του ανταγωνισμού.
Αγνώριστοι επίσης: η εξαιρετική Ντέπι Ρέινολντς ως μητέρα του Λιμπεράτσε και ο αρκετά καλός Νταν Ακρόιντ ως Σίμουρ Χέλερ ο κυνικός ατζέντης του. 
Υπόθεση: Πριν τον Έλβις, τον Έλτον Τζον, τη Μαντόνα και τη Λέιντι Γκάγκα, ήταν ο Λιμπεράτσε: ένας βιρτουόζος πιανίστας, μοναδικός περφόρμερ και λαμπερός αστέρας στη σκηνή και την τηλεόραση. Το όνομά του, συνώνυμο με το σόου, την ακραία πολυτέλεια και… τα κηροπήγια, έγινε γνωστό σε κάθε άκρη του πλανήτη και στη 40χρονη καριέρα του απέκτησε ένα πιστό, φανατικό κοινό. Η ταινία φωτίζει την προσωπική ζωή του Λιμπεράτσε, και συγκεκριμένα τη σχέση του με το νεαρό Σκοτ Θόρσον, από την πρώτη στους συνάντηση στο Hilton του Las Vegas μέχρι τον πικρό, δημόσιο χωρισμό τους.
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σόντερμπεργκ
Με τους: Μάικλ Ντάγκλας, Ματ Ντέιμον
Προβάλλεται από 5/12/2013
(Κριτική μου στο myFilm)