5/12/13

Μικρά Αγγλία


Όχι απλώς μια Ελληνική ταινία, αλλά ένα έργο βασισμένο σε ένα βραβευμένο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη, γύρω από τον παράφορο έρωτα μιας γυναίκας για ένα ναυτικό που όμως αγαπάει και τη θάλασσα, και μιας μητέρας που θέλει να παντρεύει τις κόρες της με οικονομικά κριτήρια. Μια ιστορία που διαδραματίζεται στη χώρα μας και στο κατ’ εξοχήν ναυτικό νησί της Άνδρου.
Ο Παντελής Βούλγαρης, αν και με αργό ρυθμό ειδικά στο δεύτερο μέρος, μας χαρίζει ένα λιτό μελόδραμα, που διαδραματίζεται κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό και μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, που κάθε φορά συνδυάζονται με τα συναισθήματα των χαρακτήρων.
Η φωτογραφία της ταινίας είναι εξαιρετική, είτε βλέπει προς την ανοικτή θάλασσα, είτε προς το ξερό τοπίο της στεριάς και τα πανέμορφα νησιώτικα αρχοντικά. Η Άνδρος του 1930 αναδεικνύεται μέσα από εικόνες που καταγράφουν τις φουρτούνες όχι μόνο της θάλασσας, αλλά και της ζωής.
Στα μουντά, αλλά πλούσια και νοικοκυρεμένα σπίτια των ναυτικών, οι γυναίκες σηκώνουν μόνες τους τα βάρη της καθημερινότητας, τους καημούς της νύχτας. Αγαπούν ανθρώπους που βρίσκονται μακριά, αγωνιούν για το αύριο, υπομένουν το αβάσταχτο παρόν, φαντάζονται καλύτερες μέρες και περιμένουν.
Οι ερμηνείες των πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών είναι έξοχες, λιτές και πειστικές και τα κοστούμια μας μεταφέρουν σε μια εποχή που ενδυματολογικά μπορεί να φαίνεται μακριά, αλλά από άποψη χαρακτήρων βρίσκεται δραματικά κοντά. Ο Βούλγαρης ρίχνει μια πραγματικά διεισδυτική ματιά, σε μια εποχή, που η καθημερινότητα έκρυβε μυστικά, τα οποία πολλοί υποψιάζονταν, αλλά λίγοι είχαν το θάρρος να κατονομάσουν. Μια εποχή, που τα παιδιά όφειλαν υπακοή στους μεγάλους και πίεζαν μέσα τους, επιθυμίες και όνειρα αντίθετα πολλές φορές στις επιθυμίες των γονιών, με ολέθρια –όπως και στην ταινία– αποτελέσματα.
Συνολικά έχουμε μια άρτια ταινία, μια ηθογραφία, που παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον και συγκίνηση. 
Σκηνοθεσία: Παντελή Βούλγαρη
Με τους: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Μάξιμο Μουμούρη, Βασίλη Βασιλάκη, Χρήστο Καλαβρούζο, Ειρήνη Ιγγλέση
Προβάλλεται από 5/12/2013 
(Κριτική μου στην εφημερίδα Αμαρυσία)