19/12/13

Ο μπάτλερ (The butler)

Παρά την αντιρατσιστική τάση που φαίνεται να διαπνέει τις πρόσφατες παραγωγές και δείχνει να είναι «κατευθυνόμενη» (βλ. και «12 χρόνια σκλάβος»), ο «Μπάτλερ» είναι συγκλονιστικός και αυτό οφείλεται περισσότερο στην ερμηνεία του Φόρεστ Γουίτακερ, ο οποίος υποδύεται ένα υπαρκτό πρόσωπο, που κατάφερε υπομονετικά και με επιμονή να διατηρήσει την προσωπικότητά του και τις αρχές του, σε ένα περιβάλλον απόλυτα εχθρικό απέναντί του.
Η αντιρατσιστική αυτή ταινία, σε πρώτο επίπεδο αναφέρεται σ’ αυτήν ακριβώς την προσαρμοστικότητα του ατόμου, στη δύναμη της θέλησης. Σε δεύτερο επίπεδο
εξετάζει τις οικογενειακές σχέσεις και την ανεκτικότητα μεταξύ γονέων και παιδιών και σε ένα τρίτο επίπεδο είναι Ιστορία.
Ο μεγάλος αριθμός γνωστών ηθοποιών σε μικρούς, αλλά σημαντικούς ρόλους, ή ακόμα και σε σύντομα περάσματα, δείχνει πόσο απασχολεί τους αμερικανούς ο ρατσισμός, που φαίνεται να αναζωπυρώνεται τα τελευταία χρόνια.
Πάντως έχουμε να κάνουμε με μια άρτια ταινία, που αναπαριστά τέλεια όλες τις εποχές, που διέσχισε χρονικά ο κεντρικός ήρωας, ο οποίος εξυπηρέτησε επτά (7) προέδρους των ΗΠΑ. Σφιχτή σκηνοθεσία, εξαιρετικές ερμηνείες χωρίς μελοδραματισμούς, πλαστική φωτογραφία και γενικά αυθεντικότητα.
Υπόθεση: Το επικό δράμα του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη Λι Ντάνιελς (‘’Μονάκριβη’’), εξιστορεί τη ζωή του Σεσίλ Γκέινς (Φόρεστ Γουίτακερ), που υπηρέτησε ως μπάτλερ στον Λευκό Οίκο, από το 1957 έως και το 1986, μια περίοδο κατά την οποία η Αμερική άλλαξε 7 προέδρους. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το άρθρο του Γουίλ Χέιγκουντ “A Butler Well Served by This Election”, που δημοσιεύθηκε το 2008 στην Washington Post. Το άρθρο αποτελεί ένα χρονικό της πραγματικής ζωής του πρώην μπάτλερ του Λευκού Οίκου, Γιουτζίν Άλεν. 
Σκηνοθεσία: Λι Ντάνιελς
Με τους: Άλεξ Πετίφερ, Τζον Κιούζακ, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Τέρενς Χάουαρντ, Τζέιμς Μάρσντεν, Άλαν Ρίκμαν, Λεβ Σράιμπερ, Φόρεστ Γουίτακερ, Μελίσα Λίο, Μίνκα Κέλι, Τζέιν Φόντα, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τζέσε Γουίλιαμς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Μαράια Κάρει, Ντέιβιντ Ογιέλογιο, Λένι Κράβιτζ, Όπρα Γουίνφρεϊ, Νέλσαν Έλις
Προβάλλεται από 19/12/2013
(Κριτική μου στο myFilm