5/12/13

Carrie

Σίγουρα πρόκειται για μια νέα προσέγγιση του «Έκρηξη οργής» (ο επιτυχημένος ελληνικός τίτλος της ταινίας του Ντε Πάλμα), που είχαμε δει το 1976. Πολλά στοιχεία συμβάλλουν και το κυριότερο είναι η γυναίκα σκηνοθέτις, η οποία αντιμετωπίζει το θέμα από την πλευρά της γυναικείας ψυχοσύνθεσης και ρίχνει το βάρος στο χαρακτήρα της Κάρι και λίγο παραπάνω σε εκείνον της θρησκόληπτης μητέρας της. Ένα ρόλο που έχει αναλάβει η έξοχη Τζούλιαν Μουρ, η οποία είναι καταπιεστική ακόμα και όταν δεν μιλάει. Η έκφρασή της είναι η επιτομή της θρησκόληπτης πουριτανής. Το άλλο στοιχείο, είναι η χρήση των social media, που δεν υπήρχαν τότε και στα οποία ο καθένας ανεβάζει ό,τι βιντεάκι θέλει, αρκεί να έχει έτοιμο το κινητό του.
Από εκεί και ύστερα, τα πάντα είναι τυποποιημένα και καλώς μοιρασμένα:
η νεαρή Κάρι δεν μπορεί να προσαρμοστεί, η μητέρα της δεν τη βοηθάει καθόλου σ’ αυτό, αντιθέτως την φορτίζει περισσότερο και οι φίλες της… ω, οι φίλες της. Καλύτερα να μην τις είχε. Μια μόνο κοπέλα φαίνεται να συμπαθεί την Κάρι, και αυτή κάνει την καθοριστική χειρονομία: της «χαρίζει» το γοητευτικό φίλο της για να τη συνοδεύσει τη βραδιά του χορού των αποφοίτων. Εκείνη νομίζει ότι θα αποζημιώσει την Κάρι για όσα είχε τραβήξει από τις άλλες «φίλες», οι οποίες όμως ετοιμάζουν τη «χοντρή» πλάκα για τη βραδιά του χορού.
Η βραδιά του χορού, είναι η αναμενόμενη κορύφωση της ταινίας, στην οποία η Κάρι θα τραυματιστεί ψυχολογικά σε βαθμό εγκληματικό.
Καλογυρισμένη η ταινία, με σωστή φωτογραφία και σταθερό ανερχόμενο ρυθμό βαδίζει σωστά προς την κορύφωση με τη νεαρή Κλόε Γκρέις Μόρετζ, να έχει μια φυσική κλίση προς τη ντροπαλότητα της Κάρι, ενώ η Τζούλιαν Μουρ είναι απλά υπέροχη, ως καταπιεστική μητέρα. Βρήκα λίγο υπερβολικές τις ερμηνείες των συμμαθητριών της και ολίγον αφύσικη αυτή της καλοσυνάτης δασκάλας (Τζούντι Γκρίρ).
Τα εφέ δεν προσφέρουν κάτι καινούργιο σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Φυσικά, είναι πιο ρεαλιστικά από εκείνα της Carrie του Μπράιαν Ντε Πάλμα, αλλά δεν προξενούν το σοκ της δεκαετίας του ’70. Δυστυχώς, δεν μπορείς να αποφύγεις τη σύγκριση.
 Υπόθεση: Ένα περιθωριοποιημένο κορίτσι ζει μαζί με τη φανατικά θρησκευόμενη μητέρα του, ενώ έχει ήδη ανακαλύψει ότι διαθέτει τηλεκινητικές ικανότητες. Όταν οι συμμαθητές της θα αρχίσουν να τη φοβερίζουν και να καταστρώνουν χοντροκομμένες φάρσες σε βάρος της, η Carrie θα φτάσει στα όρια της και θα εκδικηθεί τους πάντες την ημέρα του χορού του σχολείου.
Σκηνοθεσία της Κίμπερλι Πιρς
Με τους: Κλόε Γκρέις Μόρετζ, Τζούλιαν Μουρ, Τζούντι Γκριρ, Άλεξ Ράσελ, Μισέλ Νόλντεν, Γκαμπριέλα Γουάιλντ, Πόρτια Νταμπλντέι
Προβάλλεται από 5/12/2013
(Κριτική μου στο myFilm)