16/1/14

Μπελ και Σεμπαστιάν δύο αχώριστοι φίλοι (Belle et Sébastien)

Με φόντο τη Γερμανική κατοχή (1943) στην ορεινή Γαλλία και τη φυγάδευση Εβραίων από εκεί προς την Ελβετία, η ταινία διαπραγματεύεται τη φιλιά ενός μικρού παιδιού προς ένα παρεξηγημένο σκύλο, που οι ντόπιοι αποκαλούν «θηρίο», ενώ πρόκειται για μια φιλική τεραστίων διαστάσεων σκυλίτσα, που έχει αγριέψει λόγω της κακής συμπεριφοράς του προηγούμενου αφεντικού της και έχει πάρει… τα βουνά.

Παρακολουθούμε, τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη στις σχέσεις παιδιού και ζώου, ενώ στο χωριό οι κάτοικοι κυνηγούν το ζώο νομίζοντας ότι είναι αυτό που τρώει τα κατσίκια τους και ξεχνόντας ότι στα βουνά υπάρχουν και λύκοι γι’ αυτή τη δουλειά. Παράλληλα, καταφθάνουν και οι κατακτητές Γερμανοί προς αναζήτηση Εβραίων φυγάδων, τους οποίους όμως οι ντόπιοι βοηθούν να φεύγουν προς την κοντινή Ελβετία. Οι συγκυρίες θα επιτρέψουν στον Σεμπαστιάν να αποδείξει ότι η Μπελ είναι ήρεμο ζώο και ταυτόχρονα θα τον ωθήσουν να βοηθήσει, παρά τη μικρή ηλικία του, στη φυγάδευση μιας οικογενείας.

Η ταινία τα έχει όλα, με πρώτη και καλύτερη την αγάπη και το σεβασμό απέναντι στη φύση, όπως μάλιστα διδάσκεται από το θείο του Σεμπαστιάν, το Σεζάρ, για τον οποίο η εκπαίδευση είναι συνυφασμένη με τη γνώση της φύσης και τη μάθηση του σεβασμού: «Αγαπάμε το βουνό, γιατί είναι όμορφο και το σεβόμαστε γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο». Η δε σκηνοθεσία ισορροπεί το θέμα μαζί με όλα τα υπόλοιπα που αφορούν, τη φιλιά παιδιού και ζώου, τις διώξεις των Γερμανών, τη Γαλλική Αντίσταση, ακόμα και τον κρυφό έρωτα του Γερμανού αξιωματικού προς την τοπική καλλονή.

Η φωτογραφία των ορεινών όγκων της βόρειο-ανατολικής Γαλλίας είναι υπέροχη και ανάλογη είναι και η μουσική, ενώ και οι ερμηνείες εξυπηρετούν θαυμάσια τα μηνύματα αγάπης, φιλίας και αφοσίωσης που εκπέμπει το σενάριο. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία και η επιτυχία της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς, τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό.

Είναι απορίας άξιο γιατί η εταιρεία διανομής δεν έβγαλε αυτή την ταινία πριν τα Χριστούγεννα, που τα σχολεία ήσαν κλειστά και θα έβρισκε μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Υπόθεση: Η ιστορία που σημάδεψε την παιδική ηλικία μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών έχει στην καρδιά της δυο ξεχωριστούς πρωταγωνιστές - ένα 6χρονο αγόρι, τον Σεμπάστιαν και την Μπελ ένα αδέσποτο σκύλο - που ζουν στις Άλπεις. Ο μικρός Σεμπάστιαν ζει με τον παππού του και τα αδέλφια του καθώς η μητέρα του πέθανε μετά τον τοκετό.

Σκηνοθεσία: Νικολά Βανιέ

Με τους Φελίξ Μποσουέ, Τσέκι Καριό, Μεχντί Ελ Γκλαουί, Μαργκό Σταελιέ, τιμίτρι Στόροτζ, Αντρέας Πίτσμαν

Προβάλλεται από 16-1-2014
(Κριτική μου στο myFilm)