22/1/14

Η λεηλασία της άμυνας

Με αφορμή τα πρόσφατα σκάνδαλα γύρω από τους εξοπλισμούς της χώρας, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη (σε Γ’ έκδοση) το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο «Η λεηλασία της άμυνας» του υποστρατήγου ε.α. Κωνσταντίνου Φράγκου. 
Η Ελλάδα μετά την κρίση των Ιμίων, της οποίας ο χειρισμός υπήρξε ολέθριος, προέβη, στο όνομα της άμυνας της πατρίδας, σε ένα αλόγιστο και καταιγιστικό πρόγραμμα εξοπλισμών, το οποίο, όχι μόνο εξελίχθηκε σε λεηλασία της Οικονομίας, αλλά και οδήγησε στην εξασθένιση της Άμυνας.
«Αμύνεσθαι περί… πάρτης», λοιπόν.
Διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν, ενώ ξοδεύονται τεράστια χρηματικά ποσά, η Άμυνα να εξασθενεί; Και όμως είναι• γιατί τον ταλαιπωρημένο αυτόν τόπο διαφεντεύουν οι απάτριδες και «οικονομισάριοι» πολιτικοί.
Αναφέρονται εδώ, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες υποθέσεις εξοπλισμών, που αναδεικνύουν την εγκυρότητα των όσων αποκαλύπτονται (ραντάρ TPQ-37, πυροβόλα SUZANA, αεροσκάφη F-16, αντιαεροπορικά TOR-M1, αντιαεροπορικά OSA/AK, αντιαεροπορικό σύστημα ARTEMIS 30, υποβρύχια).
Τα όργια του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου στις υποθέσεις υπερκοστολόγησης και παράνομων προμηθειών που παρουσιάζονται στις σελίδες του βιβλίου αυτού.

Η χώρα σήμερα, από άποψη αμυντικής ικανότητας, βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο ναδίρ. Το φρόνημα των αξιωματικών είναι καταρρακωμένο. Η χώρα δεν σώζεται με αναισθησία, αδιαφορία και μακαριότητα. Σώζεται με γόνιμη ανησυχία και συνεχή επαγρύπνηση των πολιτών. Χρειάζεται μια ομάδα πατριωτών, ευσυνείδητων, με όραμα, για να αναγεννήσουν την Άμυνα, να εμπνεύσουν τους αξιωματικούς.
* * *
«Γύρω από τους αμυντικούς εξοπλισμούς φτιάχθηκαν περιουσίες, ενδεχομένως και πολιτικές καριέρες. Kάποιοι έγιναν πλούσιοι και βρίσκονται εντός και εκτός του Πενταγώνου. Όποια ντουλάπα της Γενικής Διεύθυνσης Eξοπλισμών αν ανοίξεις, θα βρεις ένα “σκελετό”». (Πάνος Μπεγλίτης, Αναπλ. Υπουργός Άμυνας στο ΒΗΜΑ, στις 29/9/10)
* * *
Ο Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Π. Φράγκος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας και μεγάλωσε μετακινούμενος ανά την Ελλάδα ως αξιωματικός του Στρατού. Διετέλεσε Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του Υπουργού Άμυνας (1986-89). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Άμυνας στο Πανεπιστήμιο PARIS I – SORBONNE. Επέζησε, παραδόξως, δύο δικτατοριών, ενός παγκοσμίου πολέμου, της γερμανικής κατοχής, ενός εμφυλίου πολέμου και της καταστροφικής λαίλαπάς του, καθώς και των επιδρομών των πολιτικών. Εξακολουθεί να πιστεύει σ’ ένα καλύτερο αύριο.
Συνεργάσθηκε με τις εφημερίδες: Νέα, Ελευθεροτυπία, Ποντίκι, Οικονομικός Ταχυδρόμος, Καθημερινή και Παρόν, καθώς και με διάφορα περιοδικά όπως: Πτήση & Διάστημα, Στρατηγική κ.ά. 
Το πρώτο του βιβλίο «Γυναίκα, Εξουσία και Πολιτικοί» κυκλοφόρησε το 1998 από τις Εκδόσεις Δωδώνη. Το δεύτερο βιβλίο του «Σπιρούνια και Πιρούνια» κυκλοφόρησε το 2002 και το τρίτο του «Έγκλημα στο Πεντάγωνο» το 2003 από τις Εκδόσεις Γκοβόστη.
(Δημοσιεύτηκε στην Αμαρυσία)