Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014

Ηρακλής: Η αρχή του θρύλου – The legend of Hercules

Άλλη μια ταινία στα χνάρια των 300 του Ζακ Σνάιντερ. Και αυτό που μου τη δίνει, δεν είναι η στρέβλωση της Ελληνικής Μυθολογίας. Πάει στα κομμάτια. Οι άνθρωποι δεν αναπαριστούν την ιστορία ή τη μυθολογία, μεταφέρουν στην οθόνη κόμικς. Μου τη δίνει, διότι χάρη στη ψηφιακή τεχνολογία, όλο το κλίμα σ’ αυτές τις ταινίες (300, Τιτάνες κλπ) είναι κλίμα χωρών όχι της βόρειας Ευρώπης (μια συνεχής συννεφιά), αλλά κλίμα «μετά την καταστροφή». Νύχτες που θυμίζουν αποτέλεσμα πυρηνικού μανιταριού, αιωρούμενα σωματίδια σαν στάχτες πυρηνικού νέφους, ορίζοντες μέσα στη καταχνιά και όταν πρόκειται για πρωινές σκηνές, ο ήλιος μόλις διακρίνεται από μια αιθαλομίχλη(;) με αποχρώσεις του κόκκινου, του κεραμιδί και γενικώς σέπια. Ένας ήλιος νεκρού τόπου, για μια χώρα την Ελλάδα που πάντα διακρίνονταν για το ήπιο μεσογειακό, φωτεινό κλίμα της.
Ο Ηρακλής του Ρένι Χάρλιν είναι ένα εξάμβλωμα της ψηφιακής 3D τεχνολογίας. Τα έχουμε ξαναδεί όλα, τίποτα δεν μας κάνει εντύπωση. Οι ερμηνείες ανήκουν στην κατηγορία μαθητικού φεστιβάλ (και παρακάτω, για να μην πάρω στο λαιμό μου τους μαθητές).
Δυστυχώς για το Ρένι Χάρλιν, η ταινία του μου έφερε στο μυαλό τον «Αδάμαστο και τα χρονικά του Δρακοφοίνικα» του Θάνου Κερμίτση, με αφορμή τον οποίο εδώ στο Myfilm είχα γράψει πως «αν υπήρχε σωστή υποδομή και σοβαρή αντιμετώπιση των ταλέντων, που αναλώθηκαν σ’ αυτή την ταινία, ο ελληνικός κινηματογράφος θα μπορούσε να προβάλλει σωστά την πλούσια σε θεματολογία ελληνική μυθολογία», η οποία και ήρωες διαθέτει (θεϊκούς και ημίθεους) και απίστευτα τέρατα από τον ουρανό μέχρι τα έγκατα της γης, για να τρομάξει κάθε λάτρης του είδους. Σκέφτομαι δε, ότι η ταινία του Θάνου Κερμίτση ήταν προϋπολογισμού ίσου με το ένα εκατοστό της παραγωγής του Ηρακλή του Ρένι Χάρλιν (τρομάρα μας) και δεν ανυπομονώ καθόλου για τη συνέχεια.
Υπόθεση: Από τις αφηγήσεις της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας όπου θνητοί και θεοί συμπίπτουν, γεννιέται η ιστορία του Ηρακλή. Η ταινία ‘’Ηρακλής: Η Αρχή του Θρύλου’’ παρουσιάζει τη θρυλική ιστορία του Ηρακλή, ενός νέου που παλεύει με το πεπρωμένο του. Προσπαθώντας απεγνωσμένα να απελευθερώσει το λαό της από τον εκδικητικό της σύζυγο, Βασιλιά Αμφιτρύωνα, η Βασίλισσα Αλκμήνη προσεύχεται στους Θεούς για καθοδήγηση. Ο Θεός του Πολέμου, Δίας, της προσφέρει ένα γιο: τον Ηρακλή. Ο Βασιλιάς Αμφιτρύωνας, αγνοώντας την πραγματική ταυτότητα του Ηρακλή, φανερώνει την προτίμηση του προς τον μεγαλύτερο του γιο, τον Ιφικλή. Ο Ηρακλής ερωτεύεται την όμορφη Ήβη, και πληγώνεται έντονα όταν ο πατέρας του ανακοινώνει ότι την Ήβη θα παντρευτεί ο Ιφικλής. Κι ενώ η Ήβη και ο Ηρακλής σχεδιάζουν να το σκάσουν και να παντρευτούν, ο Ηρακλής συλλαμβάνεται από τους φρουρούς του Αμφιτρύωνα και καταδικάζεται σε θάνατο. Γλυτώνει το θάνατο και μαζί με τον συμπολεμιστή του, Σωτήρη, αποφασίζει να απελευθερώσει το βασίλειο από την τυραννία του Αμφιτρύωνα, να κερδίσει την Ήβη, και να ανακηρυχθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ήρωες.
Σκηνοθεσία: Ρένι Χάρλιν
Με τους Κέλαν Λουτζ, Γκάια Βάις, Σκοτ Άντκινς, Ροξάν Μακί, Λίαμ Γκάριγκαν, Λίαμ Μακιντάιρ
Προβάλλεται από 30/1/14
(Κριτική μου στο myFilm)