23/1/14

Nebraska

Συμπαθητική και συγκινητική ταινία δρόμου του «δικού μας» Αλεξάντερ Πέιν και ταυτόχρονα, μια εξαιρετική ηθογραφία της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Με ήρωες ένα γιο και τον πατέρα του, που επιμένει να διασχίσει μια αρκετά μεγάλη απόσταση για να εισπράξει ένα ανύπαρκτο κέρδος, ο Αλεξάντερ Πέιν σκιαγραφεί χαρακτήρες και τύπους της αμερικανικής ενδοχώρας, που σπάνια βλέπουμε τόσο αδρά δοσμένους και χωρίς ίχνος μελοδράματος, παρά τα όσα δραματικά συμβαίνουν. Αντίθετα, ώρες-ώρες φαντάζουν κωμικοτραγικά, και ειδικότερα όταν βλέπεις ανθρώπους που βρίσκονται στον τελευταίο κύκλο της ζωής τους, να διεκδικούν κάτι από το υποτιθέμενο κέρδος του ευρισκόμενου στα πρόθυρα Αλτσχάιμερ γέροντα (που τόσο επιτυχημένα υποδύεται ο Μπρους Ντερν), ο οποίος πρέπει να θεωρεί πολύ τυχερό τον εαυτό του που έχει ένα γιο (σαν κι αυτόν που υποδύεται ο εκφραστικότατος Γουίλ Φόρτε), που με υπομονή και επιμονή δέχεται τις ιδιοτροπίες του και προσπαθεί, με ή χωρίς επιτυχία,  να τον… αναχαιτίζει. Ενώ, οι αναφορές σε παλιές, γραφικές, κωμικές ή τραγικές ιστορίες, τα κουτσομπολιά που θυμούνται οι συμπρωταγωνιστές του «εκατομμυριούχου» γέρου, αποδεικνύουν πραγματικά τον επαρχιωτισμό που υπάρχει ακόμα και σήμερα σε χωριά και πόλεις των κεντρικών ΗΠΑ.
Ο Αλεξάντερ Πέιν, με τη βοήθεια του -επίσης «δικού μας»- φωτογράφου Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, έχει συλλάβει ένα σύνολο σπάνιων κάδρων, τόσο των αχανών εκτάσεων της Νεμπράσκα, όσο και των εσωτερικών χώρων, όπου διαδραματίζεται η ιστορία.
Δεν θα αποκαλούσα «πλαστική» την ασπρόμαυρη φωτογραφία της ταινίας, όπως εκείνη των παλαιών ταινιών του 20ού αιώνα, διότι τής στερεί αυτό το χαρακτηρισμό ο ψηφιακός χαρακτήρας της. Μάλλον, ως έγχρωμη με αποχρώσεις του γκρι, μου φέρνει.
Υπόθεση: Ο Γούντι πιστεύει ότι κέρδισε ένα εκατομμύριο δολλάρια. Η γυναίκα του δεν ήξερε καν ότι ήθελε να γίνει πλούσιος.Ο γιος του δε μπορεί να τον πείσει ότι εξαπατήθηκε. Μαζί θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να διεκδικήσουν τα κέρδη. Σε ασπρόμαυρο φόντο, θα περάσουν μαζί από τέσσερις πολιτείες, σε μια ιστορία για την οικογενειακή ζωή στην καρδιά της Αμερικής.
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν
Με τους: Μπρους Ντερν, Στέισι Κέιτς, Τζουν Σκουίμπ, Γουίλ Φόρτε, Μπομπ Όντενκερκ
Προβάλλεται από 23-1-2014
(Κριτική μου στο myFilm)