4/2/14

Νεπάλ-Θιβέτ, το πέρασμα των Ιμαλαΐων

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο ταξιδιωτικό βιβλίο του καθηγητή ΤΕΙ Κωνσταντίνου Δ. Γλύστρα «Νεπάλ-Θιβέτ, Το πέρασμα των Ιμαλαΐων - Στα μονοπάτια των θεών».
Πρόκειται για ένα «υβριδικής» δομής, δηλαδή, οδοιπορικό, λεύκωμα (καλλιτεχνικής αισθητικής), τουριστικός οδηγός, γεωγραφικό, ιστορικό, λαογραφικό, θρησκειολογικό σχετικά με τον βουδισμό και τον ινδουισμό κλπ., καλύπτοντας πληροφοριακά, αρχιτεκτονικά και θρησκειολογικά την πλειοψηφία των ασιατικών χωρών, δεδομένου ότι το έργο αυτό δεν απευθύνεται μόνο στους ενδιαφερόμενους για τις μαγευτικές χώρες του Νεπάλ (ινδουιστικό) και του Θιβέτ (βουδιστικό), αλλά αποτελεί πολύτιμο βοήθημα και για όσους διψούν να εμβαθύνουν στη θρησκειολογία, τη φιλοσοφία, τον τρόπο σκέψης, τα έθιμα, τα φεστιβάλ και τη ζωή των λαών κάθε ινδουιστικής ή βουδιστικής χώρας, με αναφορές που δεν βρίσκει κανείς στη συνήθη βιβλιογραφία.
Με τη γλαφυρότητα, τη ζωντάνια, την πληρότητα και την αισθητική του, το βιβλίο αυτό απευθύνεται
στους πάντες (στους ταξιδευτές που ήδη έχουν κάνει το ταξίδι, σ’ αυτούς που σχεδιάζουν να το πραγματοποιήσουν και σ’ αυτούς που σκοπεύουν να κάνουν το ταξίδι νοερά και εκ του ασφαλούς), όντας κατάλληλο και ως δώρο, κατά την άποψη των ενθουσιασμένων αναγνωστών του. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκφραση μεθυστικών και υπόκοσμων χρωμάτων που αποπνέουν μυστηριακή θεϊκή αύρα και σε φέρνουν πίσω στον χρόνο, ένα ιδιαίτερα δυνατό ταξίδι, γεμάτο από αλληλοσυγκρουόμενες συγκινήσεις, για συνειδητοποιημένους ταξιδιώτες, που τα δίνουν όλα για να πάνε (έστω και νοερά) σε χώρες εξωτικές, βγαλμένες από ταλαιπωρημένες σελίδες παλιού παραμυθιού, σε τόπους μυθικούς, σκεπασμένους με μια αχλύ μυστηρίου, γεμάτους μνημεία από απαρχής του Χρόνου, στο Βασιλικό Νεπάλ και στο ταπεινό Θιβέτ, στα «Μονοπάτια και στα στέκια των Θεών» στα Ιμαλάια, στη «Στέγη του Κόσμου», ιερό προσκύνημα σε περασμένες εποχές και πολιτισμούς που χαρακτηρίζονται από άκρατο μυστικισμό και πρωτόγνωρη θρησκευτικότητα. Ένα ταξίδι αποκάλυψης.
Διακαής πόθος του συγγραφέα είναι να συμπαρασύρει έντεχνα την φαντασία του ευαισθητοποιημένου αναγνώστη σε μια βουτιά πνευματικής πανδαισίας μέσα στις δίνες των αδύτων των Ιμαλαΐων, ευελπιστώντας ότι ίσως πρωτοτυπεί στην αγορά ταξιδιωτικών βιβλίων.
(Δημοσιεύτηκε στην Αμαρυσία 3/2/14)